Børn og unge for får lidt fisk

Børn og unge spiser alt for lidt fisk, og udviklingen går den helt forkerte vej. De burde spise dobbelt så meget fisk, som de gør i dag, oplyser DTU Fødevareinstituttet. For at få tilstrækkeligt med næringsstoffer som D-vitamin, selen og vigtige fedtsyrer bør børn og unge ifølge kostrådene spise mellem 200 og 300 gram fisk om ugen. Halvdelen bør være fede fisk som laks, sild og makrel. Men de fleste 4-24 årige får kun cirka 100 gram fisk om ugen. Til gengæld spiser de både mager og fed fisk. Forskerne har sammenlignet to undersøgelser, nemlig rapporten om børns og unges måltidsvaner fra 2000-2004 og den nationale kostundersøgelse fra 1995. Heraf fremgår, at børn og unge spiser mindre fisk end tidligere. Deres forbrug af fisk som pålæg er faldet fra cirka 40-60 gram i 1995 til cirka 30 gram i 2000-2004. Den aldersgruppe, der spiser mindst, er de 11-14-årige, der kun får 20 gram om ugen. Også mængden af fisk som hovedret er faldet. Hvor børn og unge i 1995 spiste 35-55 gram, spiste de i 2000-2004 cirka 35 gram om ugen. De fleste spiser slet ikke fisk til den varme aftensmad. Kun mellem hver fjerde og hver tredje af de 4-24 årige får fisk og som regel kun en gang om ugen. /ritzau/