Børst tænder med din mobil

Flere elektriske tandbørster kan nu kobles trådløst til en smartphone

Arkivfoto: Ajs Nielsen
EMNER 11. juli 2016 19:49

TEKNOLOGI: Mange dagligdagsobjekter kan efterhånden kobles til enten internettet eller ens smartphone, og nu er turen kommet til tandbørsten.

Flere af de store producenter som Oral-B og Phillips har sendt eltandbørster på markedet, som via en trådløs Bluetooth-opkobling kan sende data til ens telefon.

Dermed kan man analysere sine børsteevner og i sidste ende forbedre sin teknik, lyder det fra producenterne. Men er det et produkt, der overhovedet er værd at bruge penge på?

Spørger man eksperter, er svaret faktisk ja - hvis det altså resulterer i, at man børster sine tænder grundigere. Man skal altså bruge funktionerne aktivt, ellers er produkterne ikke bedre end en almindelig, ”dum” eltandbørste.

Sidegevinst

Professor Palle Holmstrup, der er afdelingsleder på tandlægeuddannelsen på Panuminstituttet, mener dog, at den store fidus i de smarte, nye tandbørster ligger et helt andet sted.

Den ligger i, at de måske kan lokke folk til at droppe den gammeldags tandbørste - og forsøge sig med en eltandbørste.

- Sagen er, at eltandbørster er glimrende. De kan få folk til at børste deres tænder bedre, viser mange undersøgelser. El-tandbørster er ikke bare for ældre eller handicappede - de er for folk i almindelighed, siger han og tilføjer:

- Så hvis det kan skærpe interessen, at der også er digitale ekstrafunktioner, så er det fint.

Forbedret teknik

Den konklusion nikker Ulla Bæk Lindtoft, der er sektorleder og ledende tandlæge på Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og Kliniske Tandteknikere i Aarhus, genkendende til.

Hun minder dog om, at der ikke er tale om en grundlæggende revolution inden for oral hygiejne. Der er i stedet tale om en af de produktudviklinger, som producenterne med jævne mellemrum kommer med.

En smart eltandbørste kan hjælpe brugeren med at analysere teknikken og forbedre den, men den børster altså ikke tænderne for én. Man skal selv svinge taktstokken.

Hvis nye produkter i sidste ende resulterer i, at brugerne får renere tænder, så mener Ulla Bæk Lindtoft, at er det positivt. Men det ændrer ikke ved, at der er et mål med at børste tænder - og det er i hendes optik netop målet og resultatet, der er det centrale.

- Rådet er stadig at børste sine tænder to gange dagligt med en fluoridholdig tandpasta. Man skal gøre det systematisk, man skal børste ud i alle hjørner, og man skal børste, til tænderne er rene, siger hun og tilføjer:

- Det er ikke så vigtigt, om man bruger to eller tre minutter på det - og om man gør det med en normal tandbørste eller en eltandbørste. Det er resultatet, der er vigtigt.

/ritzau/FOKUS

Smarte tandbørster

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...