Boligøkonomi

Bolig- markedet har fundet sit leje

Stabile til svagt stigende udbudspriser giver grundlag for optimisme.

Det er boligkonsulent Claus Conradsens klare fornemmelse, at der hersker en vis optimisme på boligmarkedet, og at der er mulighed for svagt stigende priser fremover. Men nogen prisfest bliver der ikke tale om.

Det er boligkonsulent Claus Conradsens klare fornemmelse, at der hersker en vis optimisme på boligmarkedet, og at der er mulighed for svagt stigende priser fremover. Men nogen prisfest bliver der ikke tale om.

Boligmarkedet i selve Aalborg har fundet fast grund under fødderne. Det vurderer Spar Nord, og det sker på grundlag af de priser, som boligerne sættes til salg til. - Hvis vi ser på ejerlejligheder, har kvadratmeterprisen siden maj 2009 ligget stabilt på omkring 16.800 kroner, siger boligkonsulent Claus Conradsen. At boligmarkedet er i stabilt leje underbygges ifølge boligkonsulenten af, at der siden begyndelsen af 2010 har været et stigende antal ejerlejligheder til salg. - Normalt vil det være sådan, at et øget udbud trykker priserne lidt, men det er ikke vores fornemmelse, at det er sket. Det tolker vi som tegn på, at efterspørgselen er fulgt med op. Vi fornemmer, at der er en positiv trend i markedet, siger Claus Conradsen. På parcelhusmarkedet i Aalborg har der ligefrem været tale om en svagt stigende tendens i udbudspriserne. - Siden 2007 til udgangen af juni i år har vi haft en stigning i den udbudte kvadratmeterpris fra 20.650 til 21.000 kroner. Det er ikke særlig markant, men nok til at man kan sige, at kurven er knækket. I første halvår er der kommet en vis optimisme ind i markedet, siger Claus Conradsen. Usikkerhed om antal handler Hvorvidt optimismen også har medført flere handler, kan han ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Tilsvarende gælder udviklingen i faktiske priser. - Hvad angår opgørelse af de realiserede handler, er der en vis forsinkelse, siger han. Ifølge boligportalen Boliga bliver der i Aalborg givet et prisnedslag på knap fem procent i forhold til udbudsprisen. Boliga’s statistik omfatter hele kommunen og alle ejendomstyper. Tryghed og lav rente At boligmarkedet ifølge Spar Nord synes at have fundet bunden, understøttes af de parametre, der har stor betydning for privatøkonomien. - Arbejdsløsheden har ikke udviklet sig så negativt som frygtet, hvilket giver øget tryghed, og så har vi et meget lavt renteniveau, som både letter økonomien for de nuværende boligejere og gør det billigere for boligkøbere at finansiere købet, siger Claus Conradsen. Den positive tendens er dog ikke indledningen til en ny prisfest på boligmarkedet. - Fremadrettet kommer vi ikke til at se voldsomme stigninger, men et stabilt marked med mulighed for svagt stigende priser - med mindre, der sker noget, der igen ryster hele verdensøkonomien, siger han. Det lave renteniveau gør det ifølge boligkonsulenten attraktivt for nuværende boligejere at konvertere til fire procent fastforrentede lån. - Med sådan et lån vil man dels fastlåse sin fremtidige boligudgift og samtidig sikre værdien i sin ejendom i tilfælde af et fremtidigt salg, siger Claus Conradsen. Han vil dog ikke afskrive de populære flekslån. - Hvis man har økonomi til at tage de udsving, der måtte komme, så kan flekslån være et helt fint produkt, men for mange husejere vil et lån med fast rente på fire procent være et godt værn, når renten stiger, siger han med tryk på når.

Breaking
Politi undersøger mistænkeligt dødsfald - en anholdt
Luk