Boligejere med dårlig økonomi reddes af lav rente

Færre boligejere tvinges til at sælge deres hjem på grund af dårlig økonomi, viser gennemgang fra EDC.

Mange boligejere bliver reddet af den lave rente. Arkivfoto

Mange boligejere bliver reddet af den lave rente. Arkivfoto

DANMARK:Antallet af boligejere, der må sælge boligen alene på grund af dårlig økonomi, er på to år faldet med 35 procent hos ejendomsmæglerkæden EDC.

Hvor det i 2010 var en ud af syv boligsælgere, der solgte boligen, fordi den var blevet for dyr, er andelen i dag faldet til en ud af 11 boligsælgere. Det viser en gennemgang af knap 2000 boligsalg i 2012 hos EDC.

Det er i høj grad de lave renter, som betyder, at flere kan blive boende, selv om husstanden rammes af faldende indkomst, vurderer mæglerkæden.

- I modsætning til eksempelvis beboere i leje- og andelsboliger, har boligejerne i kraft af de rekordlave renter haft nogle helt unikke muligheder for at justere på den månedlige ydelse, siger kommunikationskonsulent Birgitte Ringbæk fra EDC.

- Uanset om man har valgt at sikre sine ydelser med et fastforrentet lån, eller man har valgt det billigere, men også mere ustabile, variabelt forrentet lån, så har rentefald gjort det muligt at skrue ned for ydelserne, siger hun.

Føler sig udsatte

EDC undersøger hvert år, hvad hovedårsagerne er til, at deres kunder har sat boligen til salg.

2012-undersøgelsen viser, at finanskrisen har ændret markant på danskernes lyst til at flytte.

Hvor cirka hver fjerde boligsælger i 2008 solgte af helt utvungne omstændigheder, er det i dag kun 11 procent, der sælger af ren og skær lyst til at prøve at bo i nye omgivelser.

Over en femårig periode er andelen af lystsælgere dermed halveret.

- Man føler sig mere udsat, når ens bolig falder i værdi, og så holder man sig oftere til dét, man har. Og den pågældende femårige periode har jo været kendetegnet af prisfald på boligmarkedet, siger Birgitte Ringbæk.

Derfor flytter folk

Blandt EDC's kunder svarer 38 procent, at de flytter på grund af ændrede behov. Det er for eksempel, når der skal bruges et børneværelse mere.

14 procent svarer, at de skal sælge på grund af skilsmisse. Salg af dødsbo udgør 12 procent, mens ren lyst til ny bolig udgør 11 procent af sælgernes motivation.

Ni procent svarer, at de er presset af en for stram økonomi, mens seks procent flytter på grund af et nyt job.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.