Boligejere og købelystne holder hænderne i lommen

På trods af de meget lave renter bliver realkreditinstitutterne langt fra oversvømmet af henvendelser.

Antallet af lånetilbud fra realkreditinstitutterne faldt igen i februar. Lave renter og svindende aktivitet på boligmarkedet spiller ind. (Arkivfoto)

Antallet af lånetilbud fra realkreditinstitutterne faldt igen i februar. Lave renter og svindende aktivitet på boligmarkedet spiller ind. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Antallet af lånetilbud givet af realkreditinstitutterne faldt igen i februar. Dermed fortsætter flere års tendens, hvor boligejere og potentielt kommende af slagsen i højere og højere grad holder hænderne i lommen.

Det gælder både køb, konverteringer og tillægslån.

- På trods af, at renteniveauet igen har taget et lille hak nedad, ser vi ikke en betydelig stigning i låneaktiviteten.

- Ændringen i renteniveauet har ikke været tilstrækkeligt til at aktivere en konverteringsbølge. Mange boligejere har allerede konverteret til en lav rente, skriver boligøkonom hos Jyske Realkredit Mikkel Høegh i en kommentar.

I februar blev der givet 15.478 lånetilbud, et fald fra 16.515 i februar 2018.

- Antallet af lånetilbud har generelt ligget relativt fladt de senere år og i en længere periode, end vi tidligere har set.

- Det skyldes i høj grad, at renteniveauet ikke har haft større udsving. Dermed er konverteringsmuligheder ikke kommet i spil, skriver Mikkel Høegh.

Skeler man til hele 2018, blev der givet 212.600 lånetilbud. I 2017 var tallet 235.049, og i det store konverteringsår 2015 blev der givet 363.103 lånetilbud.

Dermed er antallet af månedlige tilbud gennemsnitligt faldet fra 30.259 i 2015 til 17.717 i 2018.

At renten ikke har flyttet sig synderligt, og at mange allerede har konverteret gamle lån, er dog kun en del af forklaringen.

- Der spares mere op, og tillægslån er derfor ikke så hipt som tidligere. Den seneste finanskrise er ikke glemt, og mange konsoliderer sig, fordi de ikke vil ende i samme situation i tilfælde af en ny krise.

- Sidst, men ikke mindst, skal tilbudsstatistikken ses i lyset af udviklingen på boligmarkedet. Vi ser aktuelt færre ejendomshandler og særligt i december i 2018. Færre har simpelthen brug for et lånetilbud, vurderer Mikkel Høegh.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst