Boligforening runder de 75 år i Aars

Aars Boligforening satte for alvor skub i byens vækst med etableringen af "Lille København"

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Aars Boligforenings hovedbestyrelse. Stående fra venstre Niels Krogh Madsen (formand), Jørn Jensen (næstformand), Mogens Friis-Jensen, Hans Klausen og Jens Sveistrup Damgaard (direktør). Siddende fra venstre Grethe Olesen, Jesper Nielsen og Elsa Lilleriis Poulsen. Privatfoto: Martin Glerup

AARS:På mandag (den 1. oktober 1943) er det 75 år siden Aars Boligforening blev stiftet. På stiftelsesdagen var der licitation over foreningens første boliger, seks dobbelthuse på Møllevang.

På bestyrelsesmødet den 7. oktober 1943 blev det vedtaget at erhverve grunden på Møllevang af Aars Kommune for 75 øre pr. kvadratmeter.

Fredag den 12. oktober markerer Aars Boligforening sit 75-års jubilæum ved en jubilæumsreception på Aars Hotel kl. 13.00-16.00.

Samtidig bydes velkommen til boligforeningens nye direktør, Brian Larsen, og der tages afsked med foreningens legendariske direktør, Jens Sveistrup Damgaard, som går på pension efter at have stået i spidsen for foreningen siden 1990.

Den første bestyrelse bestod af murer Immanuel Poulsen (formand), snedker Ejnar Bak, mejerist Aage Andersen og kæmner Aage Christiansen(kasserer).

De blev valgt på generalforsamlingen den 22. november 1943. Her blev de 12 boliger på Møllevang fordelt blandt 21 boligsøgende medlemmer.

Den samlede opførelsesudgift lød på 177.052 kr.

En del skepsis

De første huse opfyldte langtfra behovet for boliger i Aars, og boligforeningen arbejdede ufortrødent videre med boliger på Kærvej og Lillevang.

Ganske vist var der en del skepsis over for de nye rækkehuse så langt fra centrum på et areal bestående af gammel mosejord.

At området hed Kærvej passede som fod i hose. Arealet markerede dengang udkanten af byen, og heste og kreaturer græssede uden for vinduerne, og storkene spankulerede på engen. Tæt på bebyggelsen løb Slagteriåen, hvis vand blev blodrødt, når slagteriet var i gang.

Bortset fra den ucentrale beliggenhed vakte opførelsen af 33 rækkehuse i de landlige omgivelser langt vest for Valby Bakke genklang viden om.

Mange kom for at se, hvordan det dog kunne lade sig gøre at realisere et så stort og anderledes projekt i en så relativt lille by.

De mange rækkehuse i Aars kunne lede tankerne hen på Kartoffelrækkerne i København.

Derfor blev denne Aars Boligforenings næstældste afdeling, i folkemunde døbt "Lille København" - en betegnelse, som er fulgt med op i nutiden. Rækkehusene på Kærvej og Lillevang var fra starten tiltænkt børnerige familier, og området var da også et Eldorado for børnene.

Blandt disse var det kendte bysbarn Per Pallesen, som boede i Kærvej 8H i syv år fra 1949. Her spillede skuespilleren in spe dukketeater for kvarterets andre børn.

Egnens udvikling

Efter "Lille København" gik det slag i slag med en række projekter.

I Aars kan nævnes Møllevej m. fl 1982 (124 boliger), Tofteparken 1983 (98 boliger), Bymidten 1989 (66 boliger), Himmerlandsgade 116 i 1992 (18 boliger),Søndergade 34 i 1998 (19 boliger), Himmerlandsparken 2004 (102 boliger), Træhusene, Hans Egedes Vej 2007 (24 boliger), Olle-Kolle 2009 (32 boliger), Aars C 2015 (55 boliger) og Højskolebakken 2016 (20 boliger).

I dag er den oprindelige EGV-bebyggelse, Solvangsparkens 51 boliger, også en afdeling under Aars Boligforening.

I Aalestrup råder Aars Boligforening over bl.a. Gl. Aalestrup 1945 (82 boliger), Digekvarteret 1982(120 boliger) Tårnborg 2007 (16 boliger), Træhuse Lucernevangen 2013 og 2016 (23 boliger).

I Løgstør har Aars Boligforening Falken fra 2014 med 18 lejemål. Den 29. august i år blev der taget første spadestik til boligforeningens første projekt i Farsø, 24 boliger ved Mortensgade/Nørregade midt i byen.

Hertil kommer, at boligforeningen råder over et antal almennyttige boliger i Vesthimmerlands Kommunes mindre byer.

Travlhed i forbindelse med nybyggeri har ikke mindst været i højsædet efter Niels Krogh Madsens tiltræden som formand i 2002 godt bakket op af en fremsynet bestyrelse.

Det er hævet over enhver tvivl, at boligforeningens indsats har haft og stadig har en positiv udvikling på egnens udvikling.

Foruden gode arbejdspladser er et varieret boligudbud et væsentligt våben i kampen for at tiltrække nye borgere til Vesthimmerland.

Summa summarum har den jubilerende boligforening i dag 30 afdelinger med 1187 lejemål.

Den har nye boliger i pipelinen i områderne Aars, Aalestrup.

Så der er nok at fejre, når Aars Boligforening fredag den 12. oktober markerer 75-års jubilæet samt direktørskiftet på Aars Hotel.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.