Boligkøbere sætter lup på dyre varmeregninger

Stigende priser har skærpet opmærksomheden på varmeregningen

Hvis der skal skrues meget op for radiatoren, kan det påvirke prisen på huset.Arkivfoto: Peter Mørk

Hvis der skal skrues meget op for radiatoren, kan det påvirke prisen på huset.Arkivfoto: Peter Mørk

NORDJYLLAND:”Hvor stort er varmeforbruget?”

Det er blevet et af de allerførste spørgsmål, ejendomsmæglerne får, når de viser boliger frem, fremgår det af en rundspørge blandt ejendomsmæglerkæden Nyboligs 220 forretninger landet over.

Sammenlignet med for fem år siden er købernes fokus på varmeregningen skærpet betydeligt, vurderer 9 ud 10 af Nyboligs mæglere.

En væsentlig årsag er, at varmeregningen for en familie i et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter er steget med 26 procent siden 2008 - ifølge Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.

- Begyndende vinterkulde og stigende priser på energi er naturligvis aktuelt med til at skærpe boligkøbernes opmærksomhed på, hvor meget det koster at varme en bolig op. Men generelt har varmeforbruget og energimærket i dag langt større betydning for boligkøbernes valg af bolig, end det nogensinde har haft, fortæller Nyboligs pressechef, Kim Pauli.

For boligkøberne er det fortsat fejl og mangler i tilstandsrapporten, der som noget af det første bliver spurgt ind til. Men varmeforbruget er nu, uanset om det er vinter eller sommer, rykket helt op i toppen af listen af spørgsmål.

- Om boligen bruger lidt eller meget energi har i dag en helt klar betydning for, hvilken bolig man vil købe, og det kan også få betydning for den pris, boligen kan sælges til. Forslag til energiforbedringer, som er en del af energimærket, bliver i dag læst og taget alvorligt. Så det bedste råd, man aktuelt kan give boligsælgerne, er at se på, hvilke energiforbedringer man umiddelbart og nemt kan gennemføre, lyder det fra Kim Pauli.

En ny undersøgelse fra boligsiden.dk antyder også, at energiudgifterne har betydning for boligkøberne: Det har vist sig, at de boliger, der bliver solgt hurtigst - hvilket vil sige på under 10 dage - generelt har en bedre energimærkning end boliger med lange salgstider.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.