Boligkrise: Færre boliger bliver sat til salg

Antallet af boliger til salg er faldet kraftigt i maj - sælgerne opgiver tilsyneladende på forhånd.

Boligkrise: Færre boliger bliver sat til salg

Ejendomsmæglerne har ved udgangen af maj omkring 64.700 boliger til salg. Dermed er udbuddet faldet med cirka 5000 det seneste år. Samtidig sætter udbudstiden for en bolig ny rekord.

Opgørelsen kommer fra Realkreditrådet, der peger på, at boligmarkedet er præget af stor usikkerhed.

- Færre sætter deres hus til salg, og der er kun få købere. Derfor er udbuddet lavere end sidste år og udbudstiderne lange, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Udbudstiden, der viser hvor længe boliger på markedet har stået til salg, nåede i maj op på 304 dage - ny rekord og en dag længere i gennemsnit end måneden før. På Vest- og Sydsjælland når man endda op på hele 385 dage.

- Køberne tøver fortsat. I øjeblikket går de efter de "nye" huse, som endnu ikke har nået at være til salg så længe, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Hun mener, at køberne dermed vælger boliger, der er sat til salg til en mere realistisk pris.

Udbudsprisen for et hus er nu ca. 110.000 kroner lavere end sidste år.

Færre boliger til salg kan skyldes, at der bliver solgt flere - eller at sælgerne tager usolgte boliger væk fra markedet.

Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets, mener, at potentielle sælgere har mistet lysten til at forsøge et salg i det nuværende sløje marked. Derfor er tilgangen af nye boliger til salg bremset op.

Det lavere udbud begrænser dog til en vis grad yderligere prisfald.

Analytikerne hæfter sig ved, at der kan være tale om en fremgang inden for ejerlejligheder. Udbuddet er faldet kraftigt.

I BRFkredit vurderer man, at salg af lejligheder spiller en større rolle for dette fald end sælgere, der har opgivet et salg. Dermed kan markedet for ejerlejligheder være et tidligt signal om en vending på boligmarkedet.

I Realkreditrådet mener man dog ikke, at det lavere udbud er udtryk for mere handel. Mange af de lejligheder, der tages af markedet, er ikke solgt, og udbudspriserne er lavere end sidste år, påpeger Ane Arnth Jensen.

/ritzau/