DANMARK:Dyrt toplån, ingen mulighed for fuld afdragsfrihed eller hemmelige nedvurderinger af din bolig.
Uanset hvilket realkreditinstitut, du vælger, følger der dårlige vilkår med i forskellige afskygninger. Det viser Søndagsavisens gennemgang af vilkårene for realkredit.
Mange af vilkårene er svære at kende på forhånd, påpeger eksperter.
- Hvis du for eksempel vælger BRF-kredit og gerne vil omlægge for anden gang inden for to år, skal du selv betale omkostningerne i forbindelse med omlægningerne. Det kan altså ikke blive medfinansieret i det nye lån, som det ellers plejer, og det kan blive til rigtig mange penge; helt op mod 30.000 kroner for et lån på to millioner kroner, siger Søren Ejlertsen fra det uafhængige rådgivningsinstitut RealRåd til Søndagsavisen.
BRF oplyser dog, at disse regler er til forhandling.
Pludselig er huset mindre værd
En grim overraskelse kan også ramme kunderne i Realkredit Danmark og BRF.
Her opererer man nemlig med skrivebordsvurderinger af din ejendom, hvor du kan risikere at få den nedvurderet, uden der overhovedet har været en vurderingsmand ude at besigtige den. Det kan have store konsekvenser for prisen på dit lån.
For hvis huset pludselig sættes til en lavere værdi, stiger din belåningsgrad, og dermed stiger din bidragssats også. Vurderingerne er alene baseret på prisudvikling i området og kendte tal om din boligs størrelse, byggeår og lignende.
Så selvom du har brugt en formue på nyt køkken, bad og gennemrenovering af hele huset, kan BRF og Realkredit Danmark uden varsel beslutte, at dit hus er blevet mindre værd.
- Det er især dem, der ikke går op i realkreditlån og den slags, som bliver ramt af disse skrivebordsvurderinger. For de opdager ganske enkelt ikke, at de bliver vurderet ned. Og jo mere du skylder, jo værre bliver det; skrivebordsvurderingerne rammer allerværst for flekslånere med afdragsfrihed, der er hårdt spændt for økonomisk, siger Søren Ejlertsen.
Flere prisforhøjelser
Et mere åbenlys men ikke mindre dyrt vilkår findes i Nykredit/Totalkredits tolagsbelåning. Her kan du ikke længere få ren afdragsfrihed for den øverste del af lånet, der samtidig også er noget dyrere i pris.
- Hvis du har et stort fastrentelån, er tolagsbelåningen heller ikke særlig godt. For her mister du samtidig en del af muligheden for at score en gevinst ved at konvertere, siger Søren Ejlertsen.
- Og vil du være kunde i Nordea Kredit, ja så skal du også være bankkunde i Nordea. Det afskærer dig dermed muligheden for at shoppe et bedre tilbud på den del af huskøbet, der skal finansieres af et banklån. Som altid er det dyreste af alle dine lån, tilføjer han.
Kigger man væk fra renten og vender blikket mod bidragssatserne, er Realkredit Danmark i spidsen som de dyreste med Nordea lige i hælene. Og der er allerede varslet endnu en prisforhøjelse.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.