EMNER

Boligmasse og samvær er højnet

Kulturkøbmanden fejrer 10 års jubilæum rigere på fællesskab.

8
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Et par drenge venter på, at Kulturkøbmanden åbner fredag over middag. Hen ad vejen har butikken skruet ned for åbningstid og varesortiment, men lørdag kan den fejre 10 års eksistens.Foto: Martin Damgård

Købmandsforretningen i St. Brøndum er ikke pludselig blevet en guldgrube, efter at landsbyens borgere selv overtog den for 10 år siden. - Men vi er blevet rigere på oplevelser, og vi er kommet til at kende hinanden meget bedre. Vi har fået højnet boligmassen her i centrum, og vi har højnet det menneskelige samvær i byen, siger Vita Baisgaard, formand for den selvejende institution Kulturkøbmanden i St. Brøndum, som lørdag fejrer de 10 år med både strabadser og sjove episoder. I samme anledning har NORDJYSKE samlet en gruppe af de aktive nøglepersoner i hele projektet til en lille status. Og de har i hvert fald ikke fortrudt, at de kastede sig ud i projektet for 10 år siden: - Det er nok ligesom den der med humlebien. Men havde vi vidst, hvor vanskeligt det kunne blive, havde vi måske tænkt os om en ekstra gang, siger Lisbeth Nørgaard. - Nogle gange kan man da godt blive træt. Men det ville godt nok være ærgerligt, hvis vi havde givet op. Vi er også lidt stædige, siger Birgit Møller Sørensen. Frygten for landsbydøden Og hvis de nu ikke havde hanket op i købmandsbutikken - det tør de næsten ikke tænke på. - Det her har hjulpet til, at vi ikke er blevet slettet af landkortet. Ellers havde St. Brøndum været en by, man bare kørte igennem, og endnu flere huse ville stå tomme, siger Jørn Jensen. Der er faktisk kun enkelte tomme huse i St. Brøndum, selv om indbyggertallet er dalet fra 200 til 169. Husstandene er skrumpet. - Dengang ville vi jo netop undgå, at byen døde ud, og Låsby Svendsen overtog bygningerne. Og det har vi da heldigvis undgået, siger Jan Pedersen, som også sætter pris på de erfaringer, der er gjort undervejs: - Vi har lært meget af de ombygninger, selv om de også har kostet sved og tårer!