EMNER

Bordplade af stål skal slibes

En stålbordplade -  som her i  Børne og Ungdomsgården i Skagen - kan holde til lidt af hvert. Dog ikke uden at blive ridset. Arkivfoto

En stålbordplade - som her i Børne og Ungdomsgården i Skagen - kan holde til lidt af hvert. Dog ikke uden at blive ridset. Arkivfoto

?Jeg er den lykkelige ejer af et køkken med stålbordplade, men køkkenet er nu 4 år gammelt, og man kan efterhånden godt se, at bordpladerne er godt brugte. De må gerne se brugte ud, men jeg ville høre om der er et tips til vedligehold af bordpladerne. Måske der findes en svamp, eller måske der findes noget, man kan pudse/slibe hele bordpladen med? Den er såmænd slidt jævnt og pænt, men har efterhånden mange ridser efter 4 års brug, nogle er mere synlige en andre. Jeg har hørt nogen sige noget om citronsaft, men jeg er mere interesseret i noget lidt mere slibende, jeg har også brugt div. Stålpleje produkter, WD 40 mm. Men mangler som sagt noget mere slibende, da mine ridser er lidt dybere. Med venlig hilsen Eskil Havgaard !Hej Eskild - jeg tror godt, at jeg forstår, hvad du mener: Bare fordi bordpladen er okay, så kan man jo godt få lyst til at polere den helt op, så den stråler i al sin glans. De er lidt ligesom med hovedrengøring: I det daglige kan vi sagtens leve med lidt nullermænd i hjørnerne, men en gang imellem er det nu meget rart at opleve, at hele hytten skinner - og stinker af renhed og brun sæbe ... Hvis du vil polere bordpladen helt op skal du have fat i en poleremaskine - det er en langsomt roterende vinkelsliber med en skive af filt. Til nøds kan du bruge en ekscentersliber, men den er altså ikke slet så effektiv, og en almindelig vinkelsliber kører alt for hurtigt. Og så skal du bruge en polere-pasta. Den aller bedste får du ved at kikke i telefonbogen under “Rustfri stålvare - fabrikation af” - her finder du garanteret en større eller mindre virksomhed i din nærhed, som arbejder med rustfrit stål, og her har de med ligså stor garanti en kæmpe spandfuld hamrende godt slibe- og polerepasta, som du for gode ord og en stnag wienerbrød kan få en klat af. Det er typisk en form for fedt, som er blandet op med milliarder og trillioner af små sllibekorn - smør filtskiven ind i pasta og lad så maskinen gøre sit arbejde. Iøvrigt har de forskellige køkkenfirmaer, som handler med bordplader af rustfrit stål, også plejemidler - jeg har tjekket hos HTH, og de har i hvert tilfælde. Dels har de noget, som hedder 3M Stålrens - det sprayes på, og så tørrer man bare over, så det giver vidst bare lidt glans. 129 kroner at betale ved kasse 2 - jeg siger velbekomme. Men de har også et “Shining-kit”, som er beregnet til polering af rustfrie vaske, som er kommet til at se kedelige ud. Sælgeren, jeg talte med, er et af disse hurtigtsnakkende vrøvlehoveder, som kan lokke et købe-skruk kvindfolk i ulykke ved at hale ud i en skuffe og sige “se, den kan lukke selv” - et par mandige og fagligt uddybende spørgsmål afslører, at han ikke aner en hujende fis om noget som helst, så jeg kunne altså ikke hale en fornufig forklaring ud af ham om indholdet i dette hersens Shining kit. Men rent logisk må det være et slibemiddel, og når det kan shine en rustfri vask op, må det vel også virke på resten af bordet. Kjeld Bjerre