Borgere i Løkken og omegn kan få tjekket lungerne

Arkivfoto: Henrik Louis

Arkivfoto: Henrik Louis

Borgere i Hjørring Kommune kan nu med en tur i Matas, i Hjørring på Østergade 29, blive klogere på deres lungers sundhedstilstand. Her står sygeplejersker og læger fra Lungeforeningen nemlig parat til at måle lungefunktion og rådgive omkring resultatet. Det sker 20. oktober, kl. 11,00-15,00.

Tilbuddet er et resultat af et samarbejde mellem Lungeforeningen og Matas, som laver gratis lungefunktionsmålinger rundt om i landet i oktober.

Ca. 320.000 danskere har lungesygdommen KOL, men halvdelen ved det ikke. KOL udvikler sig gradvist og snigende - men reagerer man på længerevarende symptomer som fx hoste eller åndenød, kan udviklingen af sygdommen bremses. KOL nedsætter lungefunktionen, og derfor kan en måling hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen.

- Vi har alle familier som kunde i Matas, og vi vil gerne hjælpe dem med at holde sig sunde. Derfor er vi glade for at tilbyde borgerne et gratis lungetjek, så de om nødvendigt kommer til læge i tide, siger butikschef Lise Brobak Nielsen.

En lungefunktionsmåling foregår ved, at man puster i et apparat, der måler hvor meget og hvor hurtigt, man kan puste luft ud af lungerne. Målingen gør ikke ondt og du får svar med det samme. Tidsbestilling i Matas er ikke nødvendig men ventetid kan forekomme.

Lungeforeningen er glad for samarbejdet. Direktør Anne Brandt fortæller:

- Mange, som hoster eller nemt bliver forpustede, forbinder det ikke med sygdom. Men har man hostet eller haft åndenød i mere end to måneder kan det være tegn på fx KOL eller astma, og så bør man få lavet en lungefunktionsmåling. I samarbejde med Matas øger vi derfor nu sandsynligheden for, at flere bliver opmærksomme på symptomer fra lungerne og får gjort noget ved dem.

Matas og Lungeforeningen har udgivet en pjece "Pas på dine lunger", som giver info og gode råd. Få den i butikken.

Fakta

•De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL

•Omkring 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom

•Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år

•Hvert år dør ca. 5.500 danskere på grund af KOL

•Man kan mindske symptomerne ved KOL med rygestop, træning og medicin.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst