Borgere og købmænd frygter butiksdød

Landdistrikternes Fællesråd, købmænd og Coop i fælles nødråb til Folketinget

Lempelser af planloven kan medføre flere lukkede butikker, lyder advarslen fra bl.a. COOP og købmændenes organisation. Foto: Lars Pauli
Danmark 24. april 2016 10:55 - Opdateret 24. april 2016 12:44

DANMARK: Landdistrikternes Fællesråd, købmændene og dagligvarekæden COOP retter nu en fælles appel til Folketinget om at begrænse den liberalisering af planloven, som regeringen har lagt op til.

De advarer om butiksdød og faldende huspriser - og de ældre vil blive hårdt ramt, lyder advarslen.

Regeringen kom i efteråret 2015 med et udspil til en liberalisering af planloven, som blandt andet vil gøre det muligt at forhøje de nuværende butiksarealgrænser fra 1.000 til 2.000 kvadratmeter for enkeltstående dagligvarebutikker og fra 3.500 til 5.000 kvadratmeter for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre.

Der lægges også op til, at kommunerne frit kan bestemme, hvor butikkerne kan placeres.

Meget bekymrede

”Som repræsentanter for dem, der bor og arbejder i de danske landdistrikter, og for de ca. 800 dagligvarebutikker i kæderne Dagli’Brugsen, LokalBrugsen, Spar, Min Købmand og Letkøb, der alle er funderet i de mindre byer og i landdistrikterne, er vi overordentligt bekymrede,” lyder det i en fælles udtalelse fra Coop, De Samvirkende Købmænd og Landdistrikternes Fællesråd.

- Detailhandelsbestemmelserne drejer sig om langt mere end ”bare” om de 800 nærbutikkers overlevelse, siger John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd.

Vigtigt for ældre mennesker

Han tilføjer:

- Detailhandelsbestemmelserne er et vigtigt element i hele den måde, vi har indrettet vores danske samfund og de danske byer på. De har afgørende indflydelse på vores bymidter, på huspriserne, på miljøet, på de ældres mulighed for at blive i lokalsamfundet, foreningslivet og den danske selvstændighedskultur.

Han advarer om, at det også vil få negative konsekvenser - heriblandt butiksdød - hvis politikerne tillader store discountbutikker på op til 2.000 kvadratmeterved indfaldsvejene til de større byer.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...