Borgmester: Apple skaber nye arbejdspladser i Viborg

Apples datacenter er den største udenlandske anlægsinvestering, der til dato er placeret i Danmark.

Den amerikanske it-gigant Apple bygger et af verdens største datacentre i Foulum lidt uden for Viborg. Foto: Carsten Andreasen/POLFOTO/arkiv

Den amerikanske it-gigant Apple bygger et af verdens største datacentre i Foulum lidt uden for Viborg. Foto: Carsten Andreasen/POLFOTO/arkiv

Den amerikanske it-gigant Apple bygger et af verdens største datacentre i Foulum lidt uden for Viborg.

- Vi er fantastisk glade for udsigterne til de mange nye arbejdspladser og for det boost, som virksomheden vil tilføre os.

- Det gælder både under etableringsfasen, men også de mange udviklingsmuligheder og afledte effekter, som it-giganten skaber her i området, siger borgmester Torsten Nielsen (K) i en pressemeddelelse.

Byggeriet af datacentret forventes i de kommende år at skabe mange hundrede arbejdspladser.

Desuden kan der i driftsfasen foruden det faste personale også blive skabt flere afledte arbejdspladser.

- Viborg Kommune er med til at skrive danmarkshistorie i dag, så det er klart, at vi er super stolte og glade lige nu, siger Torsten Nielsen, der kalder placeringen for "et æble" i kommunens turban.

Fra 2016 til 2026 etablerer Apple et nyt mega-datacenter i Foulum otte kilometer uden for Viborg by. Byggeriet bliver den største udenlandske anlægsinvestering, der til dato er placeret i Danmark.

- Vi har haft et godt og tæt samarbejde med Udenrigsministeriets afdeling "Invest in Denmark", som har varetaget kontakten med Apple i hele forløbet og været afgørende for projektets fremdrift og en meget vigtig medspiller for kommunen.

Ifølge Torsten Nielsen har også mange lokale spillere gjort en uvurderlig indsats.

- Projektet her viser, hvor langt vi kan nå, når vi er vedholdende og står sammen - her tænker jeg særligt på Aarhus Universitet og på Energi Viborg.

- Der er blevet arbejdet målrettet gennem tre år og under stor fortrolighed, inden den endelige investeringsbeslutning blev truffet, siger han.

De mange servere og computere, der kommer til at stå i datacentret, afgiver meget varme. Normalt forsvinder den overskudsvarme ud i det blå.

Men i det kommende center vil lukkede kølesystemer gøre det muligt at genanvende store dele af varmemængden.

Det vil i givet fald ske i samarbejde med Viborg Kommune og Energi Viborg.

Apple har gennem længere tid været på udkig flere steder i Europa efter den bedste placering til deres næste datacenter.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.