Borgmesterblær for millioner

Odense og Horsens ligger i top, når det gælder prisen for portrætter af kommunernes overhoveder

Ritt Bjerregaard, tidligere politiker og minister. <i>Scanpix Denmark</i>

Ritt Bjerregaard, tidligere politiker og minister. Scanpix Denmark

ODENSE:Mens Holstebro har brugt 500 kroner på at lade den lokale fotograf forevige tidligere borgmester Arne Lægaard (V), har Odense Kommune i 2015 betalt 350.000 skattekroner til kunstmaleren Ulrik Møller for at portrættere byens nu afdøde borgmester Jan Boye (K).

Det skriver Ekstra Bladet onsdag.

Avisen har søgt aktindsigt i kommunernes udgifter til borgmesterportrætter og her afsløres det, at der er stor forskel i praksis. Halvdelen af landets kommuner har fået udført portrætter de seneste 10 år, og af dem har 14 valgt fotografi fremfor maleri. I alt er der brugt over seks millioner kroner på borgmesterblær de seneste ti år.

Dårligt signal

Ekstra Bladet bringer hele prislisten i dagens papiravis, og her fremgår det, at efter Odense følger Horsens, der ved to lejligheder har ladet Mikael Kvium portrættere to tidligere borgmestre for i alt 400.000 kr. Fjerdepladsen indtages af Helsingør, der har betalt 178.949 kr. for et portræt af Johannes Hecht Nielsen, mens et portræt af Ritt Bjerregaard kommer lige efter med en pris på 175.000 kroner.

At nogle kommuner ofrer hundredtusindvis af kroner på portrætter, mens der spares på kernevelfærd, får hårde ord med fra Anders Drejer, professor i økonomi og ledelse på Aalborg Universitet.

- Det er et utroligt dårligt signal at sende. Til sammenligning kan jeg erindre om, da Anders Knutsen tidligere chef for B&O (B&O-topchef indtil 2001 red.), lavede spareplanen Break Point 93, nægtede han at flytte ind i den fine villa, som B&O har til topchefen, han nægtede at få ny bil, og han nægtede at få nye gardiner. Det var ellers fuldstændig standard. Når han siger nej, er det symbolpolitik. Det er sjovt, at borgmestrene ikke har forstået det, siger han.

Penge på kultur

1. viceborgmester i Odense Kommune, Brian Dybro (SF), erkender, at det er mange penge:

- Jeg har ikke været klar over, at det har kostet 350.000 kroner. Det lyder af mange penge. Det er heldigvis ikke så ofte, at vi er ude i at skulle lave borgmesterportrætter. Men jeg synes da bestemt, at når man hyrer en kunstner til at lave et borgmesterportræt, så er man også påpasselig med, hvad man skal give for det i kroner og ører, siger han.

I Holstebro forklarer borgmesteren, at fotografiet er valgt af hensyn til skatteyderne:

- Det handler om, at ud over kernevelfærd, vil man også gerne bruge penge på kultur. Og der mener vi så ikke, at det er den største kultur at lave et portræt af borgmesteren. Så vil vi hellere berige med noget ude i det offentlige rum, som kommer alle borgerne til gavn, siger borgmester H.C. Østerby (S).

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.