Udland

Boris Johnson: Briter vil stadig lede Europa efter exit

EU's udenrigsministre mødes mandag med USA's udenrigsminister, John Kerry, og taler om terror og Tyrkiet.

Britain's Foreign Secretary Johnson arrives at an EU foreign ministers meeting in Brussels Foto: Reuters/Francois Lenoir

Britain's Foreign Secretary Johnson arrives at an EU foreign ministers meeting in Brussels Foto: Reuters/Francois Lenoir

Storbritannien forlader EU-samarbejdet, men briterne forlader ikke Europa og opgiver heller ikke deres ledende rolle i europæisk samarbejde.

Det siger den nye britiske udenrigsminister, Boris Johnson, mandag ved ankomsten til EU's udenrigsministermøde i Bruxelles.

- Den besked, jeg har med til vores venner i Rådet, er, at vi må respektere folkets vilje og forlade Den Europæiske Union, siger Boris Johnson, der er på sin første udlandsrejse efter sin udnævnelse i sidste uge.

- Men det betyder på ingen måde, at vi forlader Europa. Vi forlader ikke vores ledende rolle i deltagelse i europæisk samarbejde af nogen slags, siger han.

Den nye britiske udenrigsminister havde søndag aften et 40 minutter langt møde i Bruxelles med EU's udenrigschef, Federica Mogherini, og "hun var meget enig i, at det er en rolle, som Storbritannien skal blive ved med at spille".

- Når man ser på den diskussion, vi skal have her til morgen om de forfærdelige begivenheder i Nice og Tyrkiet, hvor vi skal arbejde meget tæt sammen, kan man se vigtigheden af det, siger han.

Boris Johnson, der var en af lederne i kampagnen op til folkeafstemningen 23. juni om at forlade EU-samarbejdet, siger ved ankomsten til sit første møde i Bruxelles, at "det er virkelig, virkelig godt at være her".

Han ser frem til at møde de andre europæiske udenrigsministre mandag.

EU's udenrigsministre spiser morgenmad med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og diskuterer terror efter angrebet torsdag aften i Nice og situationen i Tyrkiet efter det mislykkede kupforsøg natten til lørdag.

- Om Nice vil vi sikre, at vi koordinerer vores svar på terror, siger Boris Johnson.

- Om Tyrkiet er det meget vigtigt i lyset af det mislykkede kup, at vi ser tilbageholdenhed og mådehold på alle sider, og det vil jeg opfordre til, siger han.

Boris Johnson sagde under den britiske valgkamp, at EU har samme mål som Adolf Hitler, nemlig at forene Europa under én myndighed.

Men Federica Mogherini siger ved ankomsten til udenrigsministermødet, at søndag aften "havde vi en meget positiv meningsudveksling".

Den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, sagde efter Johnsons udnævnelse til udenrigsminister, at det er svært at have tillid til en mand, der har løjet forud for den britiske folkeafstemning.

Ayrault og Johnson har nu haft en telefonsamtale, som den franske udenrigsminister kalder "ligefrem og nyttig".

- Jeg vil altid tale meget oprigtigt og ligefremt med Boris Johnson, og jeg tror, at det er måden at bevæge sig videre fremad på, siger Ayrault.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.