Boris Johnson: EU må holde døren åben for briterne

Vi er ivrige efter at se EU udvikle sig og bevæge sig fremad, siger Boris Johnson efter sin debut i Bruxelles

Ritzau
Britain's Foreign Secretary Johnson listens to Austrian Foreign Minister Kurz during an EU foreign ministers meeting in Brussels Foto: Reuters/Francois Lenoir
Udland 18. juli 2016 22:21 - Opdateret 19. juli 2016 08:37
Storbritannien er på vej ud af Den Europæiske Union, men det er vigtigt at sikre sig, at der også i fremtiden er gode muligheder for mere samarbejde mellem EU og briterne.

Det er budskabet fra den nyudnævnte britiske udenrigsminister, Boris Johnson, efter at han mandag har haft sin debut på et ti timer langt EU-møde i Bruxelles.

- Vi er ivrige efter at se EU udvikle sig og bevæge sig fremad, siger Boris Johnson.

- Vi er bare optaget af at sørge for, at der er docking-stationer og døre åbne for yderligere britisk involvering hen ad vejen, siger han.

Boris Johnson var en af de førende fortalere for at forlade EU op til den britiske folkeafstemning.

Her fulgte et flertal af vælgerne 23. juni blandt andre hans anbefaling om at stemme for brexit, en britisk EU-exit.

Under valgkampen gik Johnson hårdt til den og sagde, at EU har samme mål som Adolf Hitler, nemlig at forene Europa under én myndighed.

Han sagde også, at det at forlade EU vil være som en fange, der slipper ud af fængslet.

Den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, har beskyldt Boris Johnson for at fylde vælgerne med løgn under valgkampen.

Men den uortodokse blonde brite med det viltre hår har mandag optrådt både afdæmpet og konstruktivt, da han mandag vendte tilbage til Bruxelles.

Her har han boet flere år som barn og søn af en ansat i EU-Kommissionen, og senere har han arbejdet som journalist i byen.

Boris Johnson kalder mandag aften sit første møde i Bruxelles i sin nye rolle som udenrigsminister for "en meget god, lang produktiv dag".

- Vi må føre folkets vilje ud i livet. Brexit må betyde brexit, men det er på ingen måde enden på Storbritanniens deltagelse og engagement i Europa, siger han.

Johnson ser ikke mindst fremtidige samarbejdsmuligheder med EU i udenrigspolitikken.

På vej ind til EU-mødet mandag morgen løb han ind i den belgiske udenrigsminister, Didier Reynders, som han hilste overstrømmende på.

- God morgen, dejligt at møde dig, lød det fra Boris Johnson, der tilføjede, at det var "virkelig, virkelig godt at være her på min første udlandsrejse" som udenrigsminister.

På tv-transmitterede billeder fra mødesalen før starten på EU's udenrigsministermøde kunne man se Johnson stå i midten af en kreds af udenrigsministre og hyggesnakke.

- Virkelig godt, siger den britiske udenrigsminister som svar på, hvordan han mandag er blevet modtaget af alle sine europæiske kolleger.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...