Brændeovnsejere kastet i ilden med ny dom

Den kan få vidtrækkende konsekvenser, siger professor efter landsretsdom om brændeovns-ballade mellem naboer.

Brændeovnsejere kastet i ilden med ny dom

En skorsten i H.C. Andersensgade i Nykøbing Falster kan blive en gyser for ejere af brændeovne over hele landet.

Tre beboere i den lille gade følte sig så generet af genboens skorstensrøg, at de tog initiativ til en sag, som de og Guldborgsund Kommune nu har vundet i Østre Landsret.

Resultatet er, at genboen skal forhøje sin skorsten. Det er første gang, at en privat boligejer er dømt på denne måde for at forurene med sin brændeovn, skriver Politiken.

- Dommen er principiel i den forstand, at den accepterer, at kommunerne anvender en fast standard for forurening fra private fyringsanlæg, siger Peter Pagh, professor i miljøret på Københavns Universitet, til avisen.

- Så dommen vil kunne få ret vidtgående konsekvenser, tilføjer han.

Skorstenen i Nykøbing Falster sidder på et 13 meter højt hus og er 11,5 meter høj.

En sådan højde er som regel nok, men i dette tilfælde er naboejendommen mere end en meter højere, og så skabes der en slags undertryk og turbulente vinde, så røgen ryger sidelæns eller ligefrem nedad.

Og når vinden kommer fra øst, ryger det lige over gaden.

- Og så kan vi altså dårligt have døre eller vinduer åbne uden at komme til at hoste, fortæller Poul Smith fra H.C. Andersensgade 7 til Politiken.

Genboen havde faktisk bygget skorstenen højere, men efter ti besigtigelser og tilsyn i perioden 2007 til 2009 vurderede kommunens miljøsagkyndige, at det ikke var nok, og politianmeldte ham.

Østre Landsret hæftede sig ved, "at der i ikke ubetydeligt omfang stadig forekommer røgnedslag i gaden samt ved de omkringliggende beboelsesejendomme ved visse sædvanlige vindforhold".

Røgen er således det, som miljøbeskyttelsesloven kalder "væsentlig forurening".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.