Biblioteker

Brændevinsbrænders liv bliver digitalt

Gå på opdagelse i Harald Jensens bibliotek, som nu kun fylder en computer

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Jesper Johansen fra AM Production har udviklet grafikken til det digitale bibliotek, som nu kun fylder en computer. Foto: Michael Koch

AALBORG:Han var en mæcen for byen, og borgerne i Aalborg kan takke ham for Haraldslund og Aalborg Stadion. Men han var også kunstner og interesserede sig for naturvidenskab. Historien om brændevinsbrænder Harald Jensen er mangfoldig, og på Aalborg Historiske Museum kan man få et indblik i hans liv på en helt ny måde. Nemlig igennem en digital fortælling. Som i et spil træder man ind i Harald Jensens bibliotek på en computerskærm og går på tredimensionel opdagelse blandt boghylder og møbler, der er genskabt med millimeters nøjagtighed. Ved at klikke på forskellige punkter i biblioteket, dukker emner op om Harald Jensen, og skuespiller Ebbe Trenskow lægger stemme til. Når den digitale fortælling er bygget op omkring Harald Jensens private bibliotek, som i flere år har været genskabt i den fysiske verden. På anden sal er biblioteket indrettet, sådan som man formoder, at det så ud i villaen på Kastetvej. Men det har længe voldt museet problemer at udnytte biblioteket optimalt for publikum. Rummet er svært at komme til, og det kræver, at en kustode følger med og låser op. Biblioteket rummer 2000 bind med mange kostbare førsteudgaver af store forfattere, for eksempel Holger Drachmann og Bjørnstjerne Bjørnson. Både bogreol og flere andre møbler har stået i Harald Jensens villa Haraldslund. Men inventaret fylder, og museet har en plan om at lukke biblioteket. Det digitale bibliotek kræver kun en computer, og med få klik får man en masse at vide om brændevinsbrænding, men også at Harald Jensen var grundlægger af teknisk skole, oprettede landbosparekassen (i dag Spar Nord), ligesom han eksperimenterede med urter og blev opsøgt af folk med dårligdomme. Det kostede ham på et tidspunkt et dom for kvaksalveri. Selv om der teknisk set ikke er nogen hindring i at lægge fortællingen om Harald Jensen ud på internet, så kan den indtil videre kun opleves, hvis man fysisk møder op på museet i Algade. - Vi håber selvfølgelig, at det også kan være med til at trække folk ind og besøge den øvrige del af museet, siger historiker Mie Ellekilde, der har ansvaret for projektet. Hun har arbejdet tæt sammen med AM Production A/S, der har stået for it-delen i projektet, og hun lægger ikke skjul på, at det er en utraditionel og anderledes måde at lave historisk formidling på. Men også spændende og med mulighed for at bygge videre på fortællingen. For AM Production A/S er det også et nyt arbejdsfelt, men firmaet har tidligere lavet en 3D lydløsning til Bangsbo Museum, hvor man kan prøve at blive afhørt af Gestapo i en bunker.