Udland

Brand ved Tjernobyl er slukket

En skovbrand, der i fire dage har raset omkring det gamle atomanlæg i Tjernobyl, er ikke længere en trussel.

Brandfolk i Ukraine har fået bugt med den skovbrand, som i fire dage har truet området omkring atomanlægget Tjernobyl.

Det forlængst lukkede anlæg blev ramt af verdens hidtil værste atomulykke i 1986, hvor der blev sendt katastrofale mængder radioaktivt materiale ud i atmosfæren.

Flammerne spredte sig og nåede et punkt omkring 20 kilometer fra Tjernobyl, inden brandvæsnet fik slukket ilden lørdag morgen.

Det udløste frygt for, at skovbranden kunne udløse forhøjet radioaktivitet omkring Tjernobyl.

Der er da også målt en lettere forhøjet radioaktivitet omkring anlægget, der ligger omkring 100 kilometer fra Ukraines hovedstad, Kijev, oplyser det ukrainske katastrofeministerium i en meddelelse.

Embedsmænd siger imidlertid, at branden ikke har udgjort en fare for det lukkede atomanlæg og den forkrøblede reaktor fire, der eksploderede for 29 år siden.

Myndighederne har endnu ikke oplyst, hvordan branden brød ud, men indenrigsminister Arsen Avakov siger, at man ikke kan udelukke, at den var påsat.

Tidligere har den ukrainske premierminister, Arsenij Jatsenjuk, over for russiske medier betegnet branden som den største i mere end 20 år.

Området omkring Tjernobyl blev evakueret efter ulykken i 1986, og den sidste reaktor blev lukket i 2000.

En del personale arbejder dog stadig inden for det 2600 kvadratkilometer store lukkede område, hvor man er i gang med at bygge et nyt sikkerhedsskjold over reaktorerne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.