Danmark

Brandchef om royalt besøg: Et kæmpe rygstød til os alle

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik giver et skub fremad i de brandramte områder ved Sydney, lyder det.

Brandchef om royalt besøg: Et kæmpe rygstød til os alle

Det er et skulderklap af de helt store, når det danske kronprinspar tager sig tid i deres pakkede kalender til at besøge ofrene for de voldsomme skov- og naturbrande i Australien.

Det fortæller den ledende australske brandchef Shane Fitzsimmons. Han står i spidsen for de mange brandfolk, der bekæmper de frygtede bushfires i delstaten New South Wales, hvor storbyen Sydney ligger.

Fitzsimmons er fuld af beundring for kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, fortæller han.

- De er et fantastisk par. De har et stort ansvar i et højt embede, men de er også menneskelige. De kan relatere til, sympatisere med og berøre folk på måder, som andre ganske enkelt ikke kan. Det gør deres besøg mere kostbart, siger han til Ritzau.

- En fyr fortalte mig, at hans kone havde smilet for første gang i flere dage, da hun hørte, at det royale par kom herop på besøg. Det betyder så meget for lokalsamfundet, og vi er meget taknemmelige for, at de er kommet.

- Besøget er utvivlsomt et skub fremad, som lokalsamfundet har brug for. Det er et skub fremad for brandmændene, redningsfolkene og familierne, som har mistet så meget under disse ødelæggende brande, tilføjer Shane Fitzsimmons.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary besøgte søndag den lokale brandstation i byen Winmalee, og de talte også med lokale borgere - blandt andet på en villavej, hvor en hel stribe huse var gået op i flammer.

Området omkring netop Winmalee er et af de værst ramte områder i den senere tids mange skovbrande.

- Alene i dette lille lokalsamfund er der 193 hjem, som er blevet ødelagt. Og flere end 100 er blevet alvorligt beskadiget, siger Shane Fitzsimmons, som mistede sin egen far i en skovbrand i 2000.

- Men der er en stærk beslutsomhed for at genopbygge, og på en mærkelig måde er det i tragedien og modgangen, man ser det bedste komme frem i folk, tilføjer brandchefen.

Australien plages normalt af skovbrande i sommermånederne fra december til februar. I 2009 gik det ud over delstaten Victoria, hvor 173 personer mistede livet på dagen, der siden blev døbt "Black Saturday".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.