Fjerritslev‑brande

Brandmand vil renses: Fjerritslev-sagen rulles ud igen

En 35-årig deltidsbrandmand vil renses for alle anklager i sagen om Fjerritslev-brandene, som han sidste år blev idømt fem års fængsel for at stå bag

Arkivfoto Jan Pedersen

Arkivfoto Jan Pedersen

FJERRITSLEV:Den spektakulære Fjerritslev-sag bliver endnu engang rullet ud, når Vestre Landsret mandag tager hul på ankesagen.

Den nu 35-årig tidligere deltidsbrandmand vil frifindes og renses for alle anklager, og omvendt vil anklagemyndigheden igen forsøge at få ham idømt en længere fængselsstraf for de brande, der hærgede Fjerritslev-området i efteråret 2016.

Den tidligere brandmand blev 22. november sidste år ved Retten i Hjørring idømt fem års fængsel for 18 påsatte brande i Fjerritslev-området. Samtidig blev han dømt til at betale erstatning på 14 millioner kroner.

Han var ellers tiltalt for 33 brande, og anklagemyndigheden gik efter otte års fængsel. Men den 35-årige blev altså frifundet for 15 af brandene - heriblandt den mest alvorlige brand i et hus på Thistedvej i Fjerritslev, hvor en 87-årig kvinde måtte reddes ud af sit brændende hus.

Telefonoplysninger var centrale

Under retssagen i byretten kom det frem, at han som brandmand havde været med til at slukke alle brandene på nær en. Det kom også frem, at den 35-årige på daværende tidspunkt havde et alkoholproblem, og at hans økonomi lå i ruiner.

Men der var ikke et endegyldigt bevis i sagen. I stedet bestod bevisførelsen af mange brikker - blandt andet en omfattende analyse af den 35-åriges telefonoplysninger.

Politiet analyserede 6777 telesignaler fordelt på 272 dage. De viste, at den 35-årige i flere tilfælde havde været i nærheden af brandstederne omkrig brandtidspunktet, uden at teleoplysningerne dog var så præcise, at de kunne placere den 35-årige helt ned på vej-niveau

Var i dyb, personlig krise

Den 35-årige har siden sin anholdelse nægtet at have haft noget med brandene at gøre.

I byretten forklarede han, at han var i en personlig krise, og at han druknede sorgerne med øl, og at han ofte kørte en tur alene, når han skulle drikke øl. Han mente derfor, at det er tilfældigt, at teleoplysningerne viser, at han har været i nærheden af flere brandsteder.

Der er afsat to uger til ankesagen. Der forventes at falde dom 26. april.