Danmark

Brandrisikoen i private boliger ignoreres

64 danskere blev flammernes bytte i 2011 - 57 af dem døde i deres boliger. Forebyggende indsats vil hjælpe.

Brandrisikoen i private boliger ignoreres

Mens der er strenge krav til brandsikring i offentlige bygninger og på arbejdspladser, gør de danske myndigheder langt mindre for brandsikkerheden i private boliger end vores nabolande Sverige og Norge.

Det skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Tal fra 2011 taler sit tydelige sprog: 64 danskere blev flammernes bytte - 57 af dem døde i deres boliger. Det livsfarlige paradoks skal der gøres noget ved, mener flere brandeksperter.

- Man har sat et mål for, hvor mange dræbte man vil ned på i trafikken. Og i foråret vedtog politikerne mål for, hvor mange arbejdsulykker man vil acceptere.

- Men der dør altså flere ved brand end ved arbejdsulykker, siger Helge Kierkegaard, informationschef i Sikkerhedsbranchen, til Ingeniøren.

Det kan betale sig at gøre en indsats, lyder erfaringen fra forsikringsselskabet Gjensidige. De har igennem tre år uddelt røgalarmer til beboerne og gennemført hurtige brandtekniske gennemsyn af etageejendomme, som vil forsikres hos dem.

- Vi ser en positiv tendens i vores tal. Vi kan ikke sige, hvor stor effekten er, da der kan være flere årsager end vores indsats.

- Men kunderne får mulighed for at forbedre sikkerheden, og vi har mulighed for at fravælge de ejendomme med de største risici, siger Britta Bjerregaard, afdelingsdirektør i Gjensidige, til bladet.

Politikerne er opmærksomme på problemet og vil gerne rette mere fokus på brandsikkerheden i private hjem.

- Vi har tidligere stillet forslag om, at der skal være røgalarmer i alle hjem, og det bør vi kigge på igen, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører Bjarne Laustsen til Ingeniøren.

Også Venstre mener, der skal være større bevågenhed om brandsikkerheden i private hjem, når forhandlinger om et nyt beredskabsforlig går i gang til efteråret.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.