Brasilianske ekspræsidenter sigtes i sag om kriminelt syndikat

Dilma Rousseff og Luiz Inácio "Lula" da Silva er officielt sigtet i sag om bestikkelse i milliardklassen.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

FILE PHOTO: Former Brazil''s President Luiz Inacio Lula da Silva gives an interview for Reuters in Penedo Foto: Reuters/Paulo Whitaker

To tidligere præsidenter i Brasilien, Dilma Rousseff og Luiz Inácio "Lula" da Silva, er officielt blevet sigtet, i en sag der blandt andet involverer det statslige olieselskab Petrobras.

Ifølge anklagemyndigheden har de to stået i spidsen for et kriminelt syndikat af politiske allierede. Syndikatets formål har været at tilegne sig bestikkelse i milliardklassen.

- Gruppen har taget imod bestikkelse ved at gøre brug af offentlige instanser som Petrobras, Den Nationale Udviklingsbank (BNDES) og byggeministeriet, står der i anklageskriftet.

Der er angiveligt tale om bestikkelse for op mod tre milliarder danske kroner.

Sigtelsen er et nyt lavpunkt for den pressede Lula. Han prøver for tiden at vinde præsidentposten tilbage.

Det var dog i forvejen en ambition, som bliver svær at opfylde.

I juli dømte en føderal dommer i Brasilien Lula for korruption og hvidvaskning. Det var den første af fem korruptionssager mod ham.

Dilma Rousseff var Lulas efterfølger og Brasiliens første kvindelige præsident.

Det er i netop den periode, hvor først Lula og senere Rousseff var præsident, at bestikkelsen har fundet sted. Det mener i hvert fald anklagemyndigheden.

- Forbrydelserne menes at have fundet sted som minimum fra midten af 2002 til maj 2016, skriver rigsadvokatens kontor i en pressemeddelelse.

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama omtalte præsident Lula som verdens mest populære politiker i 2009. Obama ønskede på det tidspunkt, at Lula blev chef for Verdensbanken.

Da Lula forlod posten, havde han opbakning fra 83 procent af befolkningen.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.