Brasilien indstillede dopingtjek af sit OL-hold i ugevis

Tidligere antidoping-ansat hævder, at Brasiliens sportsministerium lage pres på agenturet.

EQUESTRIAN-OLY-2016-RIO-FANS Foto: Scanpix/John Macdougall

EQUESTRIAN-OLY-2016-RIO-FANS Foto: Scanpix/John Macdougall

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) kritiserer OL-værten Brasilien for at have indstillet dopingtestene af sit OL-hold i ugerne op til den store begivenhed i Rio.

En talsmand for Wada siger til nyhedsbureauet Press Association (PA), at agenturet finder det uacceptabelt, at Brasiliens OL-deltagere ikke blev overvåget i den afsluttende opbygning til OL.

- På et tidspunkt, hvor sportens integritet er på spil, er det afgørende, at en effektiv, grundig afprøvning er på plads i hele verden, så atleter og offentligheden har fuld tillid til sporten, siger talsmanden til PA ifølge The Guardian.

I juli skrev Wada til de brasilianske myndigheder og krævede svar på, hvorfor dopingtestene var stoppet.

Brasiliens sportsministerium erkendte, at landets OL-hold ikke blev testet fra 1. til 24. juli. Men det skyldtes ifølge ministeriet Wadas beslutning om at suspendere det brasilianske dopinglaboratorie.

Og de nærmest akkrediterede laboratorier - i Cuba, Mexico og Colombia - var ude af stand til at hjælpe, forklarede ministeriet.

Men den forklaring afvises af en forhenværende ledende medarbejder hos Brasiliens dopingagentur. Professor Luis Horta har til The Times tværtimod fortalt, at han forlod jobbet i protest mod en opfordring fra ministeriet til ham og hans kolleger om at lave færre test.

Han påstår også, at perioden uden dopingtest varede 45 dage. Eller næsten dobbelt så lang tid, som ministeriet oplyser.

- Sportsministeriet og den olympiske komité (Brasiliens, red.) lagde pres på os og sagde, at vi lavede for mange dopingkontroller af atleterne, og det skabte problemer for deres træning, har Horta sagt til den britiske avis.

Dopingagenturet blev af ministeriet også kritiseret for at være for strikse i kontrollen af, hvor atleterne befandt sig - det såkaldte whereabouts-system.

Luis Horta forklarer, at antidopingagenturets primære mål var, at Brasilien skulle vinde mange medaljer, og de skulle alle være "rene".

- Men det mål blev ikke delt af alle parter. Nogle ønskede bare mange medaljer, uanset om de var rene eller ej.

Hortas påstande er blevet afvist af Brasiliens sportsministerium, men Wada har bekræftet, at det er ved at undersøge sagen, skriver The Guardian.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.