Bred skatteaftale koster danske job

Finansministeriet forventer, at en vigtig del af regeringens skattereform eliminerer tusindvis af job.

Bred skatteaftale koster danske job

Et centralt tiltag i regeringens skattereform viser sig nu at fjerne flere job fra arbejdsmarkedet, end det skaber frem mod 2020. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mandag blev alle Folketingets partier enige om det såkaldte investeringsvindue, som skaber gunstigere skattevilkår for erhvervslivet. Det skal sætte gang i investeringer nu og dermed skabe vækst og job.

Et tiltag, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin grundlovstale fremhævede som "et vigtigt element i skattereformen":

- Det er et forslag, som vil give virksomhederne et tiltrængt rygstød. Og som ikke mindst vil være med til at skabe 7500 nye arbejdspladser i Danmark næste år, sagde hun.

Men ifølge et nyt notat fra Finansministeriet vil aftalen frem mod 2020 nærmere eliminere end etablere job i Danmark.

Finansministeriet forventer - som statsministeren sagde grundlovsdag - at virksomhedernes fremrykkede investeringer vil give 7500 ekstra job i 2012 og 2013. Dertil kommer 1250 nye job i 2014.

Men når virksomhederne trykker hårdt på investerings-speederen i de første år, vil erhvervslivet holde ekstra meget igen de efterfølgende år. Og det vil koste 12.500 job fra 2015 til 2020, forventer Finansministeriet.

Tilsammen betyder det, at aftalen om investeringsvinduet vil få beskæftigelsen til at skrumpe med 3750 personer frem mod 2020, som er sigtelinjen for hvert eneste komma i den økonomiske politik i øjeblikket.

/ritzau/