Bred tilbagegang for Novo Nordisk skygger for lyspunkter

Man skal ikke langt tilbage, før Novo Nordisk var et hastigt voksende selskab. Nu er billedet et helt andet.

Novo Nordisk er i øjeblikket ramt af svag dollarkurs og en lavere vækst end tidligere.

Novo Nordisk er i øjeblikket ramt af svag dollarkurs og en lavere vækst end tidligere.

KØBENHAVN:For blot få år siden var Novo Nordisk leveringsdygtig i den ene opjustering og det ene rekordresultat efter det andet. Men hvor tilbagegang i salg og resultater før var uhørt, er det nu virkelighed.

I årets ni første måneder faldt Novo Nordisks omsætning med 1,6 milliarder kroner til 82,1 milliarder. Og driftsresultatet er dykket med over to milliarder kroner til 36,5 milliarder.

- Der er kommet mere konkurrence. Der er et større prispres på nogle af midlerne end tidligere, og så har Novo Nordisk vokset sig større, og dermed er det blevet sværere at vokse.

- Det er tre faktorer, der gør, at det er blevet sværere for Novo Nordisk, siger senioranalytiker hos Sydbank Søren Løntoft Hansen.

Presset på Novo Nordisk kommer fra den klassiske insulinforretning, og også bløderforretningen er gået tilbage.

I begge forretninger er der kommet konkurrence til. Inden for insulin er der kommet nye kopiprodukter, mens et helt nyt og banebrydende middel fra schweiziske Roche er kommet til i blødermarkedet.

Søren Løntoft Hansen ser dog flere lyspunkter i regnskabet. Ikke mindst fra den relativt nye klasse af lægemidler til behandling af type 2-diabetes, der er klart den største.

Der er tale om lægemidler i klassen GLP-1-analoger, der stimulerer bugspytkirtlens egen produktion af insulin.

- Udviklingen inden for GLP-1 er positiv. Novos helt nye middel, Ozempic, klarer sig rigtig, rigtig godt og har gjort hele markedet større.

- Dette her segment er det, der fremover skal være Novo Nordisks rygrad, når det kommer til vækst, siger analytikeren.

Ozempic solgte for 804 millioner kroner i årets første ni måneder, selv om det først er blevet lanceret i år.

Og på trods af at Ozempic er kommet på markedet, solgte Novo Nordisk mere af Victoza, der er selskabets første lægemiddel i klassen.

- Insulin er blevet mindre vigtigt på grund af de her nye klasser af midler, der er gode til at adressere nogle af de bekymringer, som lavt blodsukker og vægtforøgelser, som patienterne har, siger Søren Løntoft Hansen.

- Så denne her klasse vil vokse og stå for langt mere af omsætningen. Insulin er blevet mindre vigtigt, siger han.

/ritzau/