Bredt folketingsflertal støtter dansk mission mod IS

Efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn bekræfter udenrigsministeren, at et bredt flertal står bag IS-mission

(Foto: Christian Als/Scanpix 2011)

(Foto: Christian Als/Scanpix 2011)

HELE LANDET: Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) bekræfter, at et flertal i Folketinget er parat til at sætte syv kampfly ind i kampen mod Islamisk Stat (IS), også kaldet Isil, i Irak.

Det siger han efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn fredag eftermiddag, hvor han sammen med forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har orienteret Folketingets partier om regeringens planer.

- Jeg er utrolig glad for de grundige drøftelser, vi har haft, og for at der ikke bare er opbakning til den militære indsats, men også til den humanitære og civile indsats, siger Martin Lidegaard efter mødet i Udenrigspolitisk Nævn.

Ifølge forsvarsministeren vil de danske kampfly kunne gå på vingerne med kort varsel:

- Vi vil være klar, umiddelbart efter at Folketinget har truffet beslutningen. I øjeblikket er vi sammen med amerikanske allierede ved at se på, hvilke baser der skal opereres fra, siger Nicolai Wammen.

Han lægger op til, at der som udgangspunkt udsendes et mandskab på 140 mand sammen med de danske kampfly. Det præcise antal afhænger dog af, hvilken base man vælger at operere fra.

Om operationen i Irak bliver lige så omfattende som i Libyen i 2011, hvor Danmark bidrog med seks kampfly, er for tidligt at sige, mener forsvarsministeren.

Han forsikrer dog, at de danske jægerpiloter vil gøre stor nytte i Irak.

- Vi skal tale med amerikanerne og vores øvrige samarbejdspartnere om, hvad den danske indsats skal bestå i. Men vi er klar til at bruge magt til at beskytte civilbefolkningen i Irak mod de forfærdelige forbrydelser, som IS har udsat dem for, siger Nicolai Wammen.

Enhedslisten er det eneste parti, som ikke støtter regeringens forslag. Partiet ønsker at støtte kurderne, men er imod beslutningen om at sende kampfly til Irak.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.