Norge

Breivik taber sag mod den norske stat om fængselsforhold

Appeldomstolen i Oslo har omstødt byrettens afgørelse om Anders Breiviks fængselsforhold.

Ankesaken til Anders Behring Breivik mot staten. Foto: Scanpix/Åserud, Lise

Ankesaken til Anders Behring Breivik mot staten. Foto: Scanpix/Åserud, Lise

Massemorderen Anders Behring Breiviks forhold i fængslet er ikke i strid med menneskerettighederne, slår en appeldomstol i Norge fast.

Domstolen har dermed omstødt byrettens afgørelse fra marts i fjor. Her blev den norske stat dømt for umenneskelig og nedværdigende behandling af Breivik.

Han blev i august 2012 idømt 21 års forvaring for to dødelige angreb i Oslo og på ungdomspartiet AUF's sommerlejr på Utøya 22. juli 2011. 77 personer blev ofre for Anders Behring Breiviks angreb.

Forsvarsadvokat Øystein Storrvik oplyser efter domsafsigelsen, at Anders Behring Breivik allerede har besluttet sig for at anke dommen til Højesteret og eventuelt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

- Vi vil tage sagen videre, siger advokaten, da han møder pressen.

- Det er en meget grundig og professionel vurdering, der grundigt overvejer alle de temaer, vi har rejst. Vi ønsker at bryde isolationen, han er i, så det er naturligt, at vi anker sagen, siger Storrvik.

Breivik har anklaget staten for brud på menneskerettighedernes artikel tre om forbud mod "umenneskelig og nedværdigende behandling" og på artikel otte, som omfatter retten til privatliv.

I byretten blev staten frikendt for brud på artikel otte, men dømt for brud på artikel tre, mens appeldomstolen nu har frikendt staten for begge forhold.

- Breivik anses stadig for at have både dyssocial og histrionisk personlighedsforstyrrelse, skriver appeldomstolen.

- Hans generelle helbredstilstand og adfærd fremstår ikke ændret på trods af den meget langsigtede fængsling med meget omfattende sikkerhedsforanstaltninger, skriver appeldomstolen.

Ifølge sundhed.dk er en person med dyssocial diagnose uden samvittighed. En person med histrionisk personlighedsforstyrrelse søger konstant opmærksomhed og er følelsesmæssigt ustabil.

Forsvarer Øystein Storrvik bekræfter, at Breivik er orienteret om sagens afgørelse, men at han endnu ikke ved, hvordan han forholder sig til afgørelsen.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.