Udland

Breivik-vidne beskriver vej til ekstremisme

Norsk samfundsdebattør mener, at Anders Behring Breivik ikke lider af psykoser og vrangforestillinger.

Breivik-vidne beskriver vej til ekstremisme

Den mistillid, som den terrortiltalte Anders Behring Breivik har til politikere, medier og det etablerede samfund i Norge, deles af mange og kan let føre til ekstremisme, mener den norske skeptiker og samfundsdebattør Ole Jørgen Anfindsen.

Ved tirsdagens retsmøde i Oslo vidnede Anfindsen, der har skrevet bogen "Selvmordsparadigmet - Hvordan politisk korrekthed ødelægger samfundet", ligesom han også står bag netstedet honestthinking.org.

I retten beskriver han det, han oplever som "et næsten rødglødende had" i visse miljøer på nettet. Hadet retter sig mod "det etablerede samfund og mainstream medier", forklarer Anfindsen i vidneskranken:

- Der er en berettiget grund til at stille kritiske spørgsmål, men i ekkokamrene bliver det til gensidigt forstærkende råb om hævn og skaber grundlag for vrede.

- Der er tale om mennesker, der føler sig svigtet og narret - og mener at kunne se, at tingene ikke går rigtigt for sig, siger debattøren.

Han hører selv til blandt dem, der føler, at tingene ikke går rigtigt for sig, men fremhæver i byretten vigtigheden af at diskutere disse meninger i åbenhed og søge folk med andre meninger frem for kun at forholde sig til ligesindede.

De såkaldte ekkokamre bliver ifølge Anfindsen drivhuse for mistillid, hvor vejen er kort til vrede, had, radikalisering og ekstremisme.

Anfindsen er stævnet af Breiviks forsvarere for at belyse en side af det, som psykiaterne mener, er paranoide vrangforestillinger hos Breivik, og som mange vil karakterisere som konspirationsteorier.

Denne side af Breiviks virkelighedsopfattelse er en af flere, som forsvaret tager op i retten i et forsøg på at bevise, at Breivik ikke står alene med de holdninger og for at godtgøre, at han som sådan heller ikke står alene med sin virkelighedsopfattelse.

- Ud fra de områder, jeg har viden om, finder jeg ingen psykotiske tegn. Men hans moralske kompas er helt tydeligt beskadiget og hans syn på islam og muslimer er katastrofalt unuanceret, forklarer Ole Jørgen Anfindsen i retten.

/ritzau/NTB