Breiviks forsvarer: En massemorder er også et menneske

Geir Lippestad blev Breiviks forsvarer med en tanke om, at alle mennesker er lige, fortæller han i sin bog.

Breiviks forsvarer: En massemorder er også et menneske

Geir Lippestad havde svært ved at se manden foran ham som et menneske, da han første gang mødte ham i afhøringslokalet. Højreekstremisten Anders Behring Breivik havde dagen inden dræbt 77 mennesker.

- Jeg måtte knibe mig selv i armen for at minde mig om, hvilken side jeg var på, fortæller forsvarsadvokat Geir Lippestad, der i øjeblikket er i Danmark for at promovere sin bog "Det vi står for", der udkommer på dansk.

Tanken om menneskeværd og værdierne i det norske retsvæsen blev benzinen på motoren, der skulle få Breiviks forsvarer Geir Lippestad igennem det et år lange retsforløb.

- Vi har et kollektivt ansvar for mennesker her i Norge, uanset hvilke forbrydelser de har begået, siger han.

Den 22. juli havde Breivik med en bombe i regeringskvarteret i Oslo og en skudmassakre ved Arbeiderpartiets ungdomsorganisations sommerlejr på Utøya dræbt i alt 77 mennesker.

Breivik havde udpeget Geir Lippestad til sin forsvarer, og det var efter mange timers spekulationer, at han takkede ja til opgaven.

Sagen var en stor mundfuld, da Breivik hverken angrede sine handlinger eller gik op i strafudmålingen. Han ville bruge retssagen som en politisk arena, hvor hele verden skulle lære hans højreekstremistiske holdninger at kende.

- Jeg fortalte ham, at jeg fandt hans handlinger ubegribelige og forfærdelige. Derfor aftalte vi, at jeg tog mig af det juridiske, og han tog sig af det politiske, fortæller Lippestad.

Da Breivik fik dommen på 21 års forvaring, var det afslutningen på et år med benhårdt arbejde og konstant dårlig samvittighed over for familien.

- Jeg vidste ikke, at det ville tære så hårdt på mig personligt. Jeg fortryder ikke, at jeg tog sagen, men jeg er glad for, at der nu er balance i mit arbejde og i mit privatliv igen, siger Lippestad.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.