Briter blokerer sag mod dansk officer

Briterne vil ikke tillade, at optagelser fra et overvågningskamera i Afghanistan bruges som bevis i dansk sag.

Briter blokerer sag mod dansk officer

Storbritannien blokerer for, at optagelser fra et overvågningskamera i Afghanistan kan bruges som bevismateriale i den første retssag i nyere tid, hvor en dansk officer er tiltalt i forbindelse med drab på civile. Det skriver Politiken.

Uden optagelserne kan sagen ikke gennemføres, og den er nu udskudt, mens den militære anklagemyndighed, Auditørkorpset, prøver at få tilladelse til at bruge bevismaterialet.

Officeren nægter sig ifølge sin advokat Torben Koch skyldig. Soldaten kræves i anklageskriftet idømt fængselsstraf for "pligtforsømmelse af særlig grov karakter begået under væbnet konflikt". Strafferammen er op til tre års fængsel.

De klassificerede optagelser, der ifølge Politikens oplysninger ved en fejl er kommet i danske myndigheders besiddelse, er det afgørende bevismateriale.

Auditørerne mener, at optagelserne viser, at officeren ikke i tilstrækkelig grad sikrede sig, at det rent faktisk var Taliban-oprørere, som han i 2011 beordrede en britisk helikopter til at skyde.

Politiken har talt med flere militære eksperter, der har set videoen. De mener heller ikke, at officeren fulgte retningslinjerne for angreb.

Efter angrebet viste det sig, at afghanerne var civile. En blev dræbt og to blev såret ved angrebet. Nato har senere udbetalt en ikke juridisk bindende erstatning til familierne.

Ud over videoen er ordlyden af Natos operationsregler afgørende bevismateriale, fordi de indeholder bestemmelser for, hvordan soldater skal sikre sig, at de ikke skyder mod civile. Disse dokumenter må heller ikke bruges.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har gjort åbenhed om dansk krigsdeltagelse til sin mærkesag, men auditørerne skal ikke vente nogen hjælp fra ministeren.

- Sagen er rejst i det danske retssystem, og retsplejeloven siger, at anklagemyndigheden skal løfte bevisbyrden. Det vil være grundlæggende forkert, hvis jeg hjælper den ene eller den anden part, siger han til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden