Udland

Briter under pres for at opgive høje bankbonusser

EU-ministre forsøger at slå sidste søm i kompliceret kompromis om banker. Storbritannien isoleret med særkrav.

Briter under pres for at opgive høje bankbonusser

Den britiske finansminister, George Osborne, ser ud til at stå temmelig isoleret, når han og EU-kollegerne tirsdag i Bruxelles skal prøve at enes om et af de seneste års tungeste og mest komplicerede stykker EU-lovgivning.

Osborne ønsker, at britiske banker skal kunne blive ved med at betale deres ansatte flere hundrede procent i bonus oven i deres almindelige løn. Briterne advarer om, at et loft på bonusserne kan føre til virksomhedsflugt.

Det såkaldte kapitalkravsdirektiv handler egentlig om at polstre banker bedre til fremtidige kriser. Men under de langvarige forhandlinger fik Europaparlamentet i sidste uge også indført et bonusloft på højst 200 procent af lønnen.

Flere af de øvrige landes ministre siger ved deres ankomst til mødet tirsdag morgen i Bruxelles, at de er klar til at lytte til de britiske argumenter.

Men flere gør det også klart, at de ikke er stemt for at risikere at trævle hele det sarte kompromis med parlamentet op til fordel for de britiske bankansattes lukrative bonusordninger.

- Det irske formandskab har leveret det bedst mulige kompromis. Briterne har stadig problemer med bankbonusser. Men der er meget lidt, vi kan gøre for dem, siger Irlands finansminister, Michael Noonan, på vegne af det irske EU-formandskab.

En lignende melding kommer fra den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem:

- Banksektoren er nødt til at være i tættere kontakt med den virkelige verden og rigtige mennesker. Men jeg vil da lytte til, hvad min kollega har at sige i dag, siger Dijsselbloem med henvisning til den britiske finansminister.

Også økonomiminister Margrethe Vestager (R) siger ved sin ankomst, at hun vil lytte til Osborne - men også at det vigtigste for hende er resten af kapitalkravsdirektivet og at Danmark kan bevare sit skrappere bonusloft på 50 procent af lønnen.

- Det er klart, at hvis briterne tager ordet, så lytter man selvfølgelig til dem. Men jeg håber meget, vi kan blive færdige i dag.

- Det er svært at følge med i, at en løndannelse, som bygger på, at du som hovedregel kan få 100 procent oven i din grundløn, er det afgørende i forhold til, om man geografisk placerer sin forretning i England eller andre steder, siger Vestager.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.