Udland

Briterne fejrer deres dronning i fire dage

Så er der fest for dronning Elizabeth. De næste fire dage er der havefest med Elton John og meget mere.

Briterne fejrer deres dronning i fire dage

Det er ikke hver dag, at et land kan fejre 60 år med den samme monark.

Det kan Storbritannien, og i de næste fire dage er der lagt op til stor festivitas i London, hvor de 60 år med dronning Elizabeth som regent fejres med en række store begivenheder.

Det begynder lørdag, og det begynder egentlig lidt stille. Den 86-årige Elizabeth er begejstret for heste og hestevæddeløb, og derfor møder hun op for at følge Epson-derbyet.

Søndag kommer festlighederne imidlertid op i gear. Da ventes omkring 1000 skibe at samle sig på Themsen.

Det er skibe fra hele verden, og blandt dem er også et af kongeparrets skibe, hvor Elizabeth vil være om bord med sin 90-årige prinsgemal, Philip.

Det bliver første gang i 350 år, at så stor en flotille er samlet på Themsen, hvor de skal sejle en strækning på omkring 25 sømil - 40 kilometer.

Også søndag er der planlagt en lang række gadefester og meget andet rundt om i landet. Blandt andet ventes der fest uden for Downing Street 10 i London, hvor premierminister David Cameron holder til.

Mandag er der havefest på Buckingham Palace, dronningens slot. Det bliver ikke en helt almindelig havefest, for de musikere, hun har trommet sammen, er noget ud over det sædvanlige.

Elton John kommer og spiller. Det samme gør Paul McCartney og blandt andre også Stevie Wonder.

Tirsdag, sidstedagen af de fire dages markering af hendes jubilæum, kommer festlighederne lidt ned i gear igen.

Da er der gudstjeneste i St. Pauls Cathedral, ligesom det britiske luftvåben vil flyve hen over London med både gamle og med moderne fly.

Det ventes, at der i alt vil være 9500 gadefester rundt om i Storbritannien i løbet af de fire dage. Næsten 2,5 millioner mennesker ventes at deltage.

I Londons lufthavn Heathrow venter myndighederne, at 780.000 personer kommer til landet for at deltage i festlighederne.

Men det vurderes også, at omkring to millioner briter benytter sig af, at der er to ekstra fridage og derfor tager nogle dage væk.

/ritzau/Reuters

Forsiden