Udland

Briternes EU-medlemskab er et varmt valgemne

Det britiske valg på torsdag ser ud til at blive et tæt løb, viser meningsmålinger. Europa holder vejret.

Når briterne på torsdag går til valgurnerne, bliver det for manges vedkommende med kongerigets medlemskab af EU i baghovedet.

Emnet er blevet et omdrejningspunkt i valgkampen, efter den nuværende premierminister, David Cameron fra Det Konservative Parti, har lovet at afholde en afstemning om Storbritanniens medlemskab af EU inden udgangen af 2017, hvis han vinder valget.

- Det britiske folk fortjener virkelig en folkeafstemning om EU. Jeg vil ikke stå i spidsen for en regering, der ikke kan indfri dette løfte, sagde David Cameron for nylig i en tv-debat.

En vigtig faktor i briternes holdning til EU er indvandringen. Ifølge nyhedsbureauet AFP modtog Storbritannien sidste år omkring 300.000 immigranter, mange af dem østeuropæere, som øger efterspørgslen på offentlige ydelser og presser jobmarkedet.

Det Konservative Partis største konkurrent, Labour, er imod en afstemning om medlemskabet. Det samme er det skotske nationalistparti, SNP.

Liberaldemokraterne støtter en afstemning, hvis det vil betyde store ændringer, men de vil arbejde for at blive i EU.

Det EU-kritiske parti UK Independence Parti (Ukip), som ser ud til at vinde nogle få pladser i parlamentet, ønsker Storbritannien ud af EU.

For nylig skrev avisen The Independent, at en omfattende undersøgelse fra den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung viste, at det kunne koste Storbritannien 224 milliarder pund, eller hvad der svarer til cirka 2,3 billioner kroner, at forlade EU.

Samtidig viste undersøgelsen, at andre EU-lande kun vil lide mindre økonomiske tab, hvis Storbritannien forlader EU.

Storbritannien har den næststørste økonomi af EU's 28 lande.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.