Domstol blokerer for udlevering af Assange: Risiko for selvmord

WikiLeaks-stifter udleveres ikke til USA fra Storbritannien. Det har en dommer i London bestemt.

Tilhængere af WikiLeaks-stifter Julian Assange brød ud i jubel, da domstolen Old Bailey i London blokerede for en udlevering af ham til USA.  Her er han anklaget for spionage og for at lække en stor mængde klassificeret materiale i 2010.

Tilhængere af WikiLeaks-stifter Julian Assange brød ud i jubel, da domstolen Old Bailey i London blokerede for en udlevering af ham til USA. Her er han anklaget for spionage og for at lække en stor mængde klassificeret materiale i 2010.

LONDON:En britisk domstol siger i en afgørelse mandag ifølge AFP, at WikiLeaks-stifteren Julian Assange ikke skal udleveres til USA, hvor Assange frygter fængselsdom.

Den 49-årige Julian Assange, der er australsk statsborger, er anklaget af USA for at have samarbejdet med den tidligere efterretningsanalytiker i det amerikanske militær Chelsea Manning om at lække en stor mængde klassificeret materiale i 2010.

Sagen er ikke endelig afgjort, da afgørelsen kan appelleres til andre retsinstanser. Amerikanske statsanklagere giver udtryk for, at de vil appellere den britiske dommers afgørelse.

Julian Assanges advokater siger, at anklagerne er politisk motiveret med massiv støtte fra præsident Donald Trump. De siger, at en udlevering af Assange ville udgøre en stor trussel mod journalisters arbejdsmuligheder.

Ved et retsmøde i Londons Old Bailey afviste dommer Vanessa Baraitser næsten alle argumenter fra Assanges advokater, men hun sagde, at hun ikke kunne give ordre til en udlevering, da der var en alvorlig risiko for, at han ville begå selvmord.

Processen kan dermed nå Storbritanniens øverste domstol og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Den kan dermed trække ud i flere år. Det er muligt, at Assange bliver frigivet mod kaution. Det ventes afgjort onsdag.

Retssagen blev indledt i februar sidste år, men blev forsinket af pandemien. Assange har siddet fængslet i et topsikret fængsel i London under hele forløbet.

Britisk politi anholdt Julian Assange på Ecuadors ambassade i London i april 2019, hvor han havde søgt tilflugt i syv år.

Advokaten Stella Moris, som er Assanges partner og mor til hans to sønner, fremlagde tidligere under retssagen en opfordring til en løsladelse af Assange fra gruppen Journalister Uden Grænser. Opfordringen var rettet til premierminister Boris Johnson.

I opfordringen hedder det, at en amerikansk domstol kan idømme Assange en straf "på op til 175 års fængsel for anklager, som blandt andet er gået ud på at give oplysninger til pressen til gavn for offentligheden".

I en ny tiltale i USA, der ikke lægger flere anklagepunkter til de eksisterende 18, er Assange blevet tiltalt for sammen med sine kolleger i WikiLeaks at rekruttere hackere.

Assange søgte tilflugt på Ecuadors ambassade i 2012 oprindeligt for at slippe for at blive udleveret til Sverige, hvor han var beskyldt for at stå bag voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder.

De svenske anklager blev droppet i november 2019.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.