Bryggerier

Britisk efterårshumle

Aalborgs britiske øltempel, The Wharf, præsenterer under efterårsfestival 21 forskellige slags tøndeøl

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Tøn­de­øl­lets næst­kom­man­de­ren­de, Jon Tucker, er ved at gøre nog­le fus­ta­ger cask ale klar i kæl­de­ren.

Det gik så godt sidste gang i foråret, hvor gæsterne nærmeste slikkede tønderne tomme, at værtshusholder Iain Russel, The Wharf i Aalborg denne gang har besluttet sig at udvide sin efterårsølfestival med en ekstra weekend. - Vi vil gerne gøre det til en tilbagevendende begivenhed, at vi holder ølfestivaler for at reflekterer årstidernes gang. En fast tradition med efterårs-, jule-, -forårs og sommerfestival, hvor vi kan få lov at præsentere noget af al det spændende britiske cask ale, som er på markedet, forklarer værtshusholder Iain Russel. Ølfestivalen åbner fredag 28. september og Russel og hans tro ølvæbnere præsenterer denne gang to helt nye bryggerier, Ballards Brewery, Sussex, og Tripple fff, Hampshire, der hver deltager med seks forskellige slags øl. Cask vel at mærke, og det vil sige upasteuriseret, ufil-treret og ikke kunstigt kuldioxidoppumpet øl. - Tripple fff opkalder mange af deres øl efter kendte rocknumre, og du kan for eksempel smage ¿Moondanc¿, 6 pct., opkaldt efter Van Morrisons sang, eller nyde en ¿Stairway to Heaven¿, 4,6 pct., navngivet efter Led Zeppelin- sangen, forklarer Iain Russel. Udover disse to bliver der også lejlighed til at smage ¿Alton¿s Pride¿, ¿Pressed Rat & Warthog¿, ¿Autum Daze¿ og endelig ¿Gilbert White¿, den sidste opkaldt efter en kendt britisk biolog, der også var en glimrende brygmester. - Den holder 6 pct. og er bryggeriets forsøg på at genskabe en 1800-tals ale med smag af både røgmalt og honning. Ballards Brewery deltager med ¿Midhurst Mild¿, ¿Golden Bine¿, ¿Best Bitter¿, ¿Wild¿, ¿Nyewood Gold¿ og ¿Wassail¿. Ballards bliver i dag drevet af den kvindelige brygger Carola Brown, som var med til at sætte fart i den britiske cask ale-revolution. - Bryggeriets ¿Wassail¿, er med sit saxiske navn et forsøg på at genskabe en øl, som de drak den i vikingetiden. Den kan minde om ¿Strong Suffolk¿, mørk og krydret og passer med sine 6 pct. perfekt til årstiden. Team Valley Brewery, Worcestershire, deltager med fem sæsonøl, ekstra humleforstærkede øl, hvor nyplukket humle bliver tilsat øllet blot en time, efter at det er plukket, og dermed giver øllet ekstra kraftig aroma. De fem humleforstærkede øl er ¿Earlybird Goldingss¿, ¿Fuggles¿, ¿Northdown¿, ¿Challenger¿ og ¿Mathon Gol-dings¿. - Jeg var med Peter Clemmensen, Thisted Bryghus, på tur i England, og han var imponeret over kvaliteten fra Team Valleys lille pubbryggeri. At det var muligt at skabe den slags kvalitetsøl på så relativt primitivt udstyr, fortæller Iain Russel. Ganske eksklusivt har The Wharf også fået stillet en Harvest Vintage-cask fra London-bryggeriet Fullers til rådighed. Normalt bliver denne kraftige 8 procents ale kun solgt på flaske, men her bliver det muligt at smage den fra tønden. Endelig er der blevet plads til nogle gamle favoritter blandt stamgæsterne på The Wharf, nemlig Harveys ¿South Down Harvest Ale¿, 5 pct. og samme bryggeris ¿Star of Eastbourne¿, East India Pale, 5,5 pct. samt Black Sheeps ¿Riggwelter¿, Strong Yorkshire Ale, 5,9 pct. Under Wharf¿ens ølfestival hersker de gamle priser, fra dengang værtshuset åbnede i 2002. Altså 36 kr. for en pint, 18 kr. for en halv pint, og med specialtilbuddet 50 kr. for tre små, til de, der gerne vil prøve så meget forskelligt øl som muligt uden at blive alvorligt snurrende. - Dog er vi nødt til at kræve 30 kr. for et lille glas ¿Harvest Vintage¿, da den er så pokkers dyr i indkøb, understreger tøndeøllets Russell. Så er det bare at håbe, at der er tilstrækkeligt, indtil ølfestivalen lukker for efterårsøllets tappehaner søndag 7. oktober.