Britisk skilsmisse vil dominere Slovakiets EU-formandskab

Nu er det Slovakiets tur til at stå i spidsen for EU, og det lille land får hænderne fulde på grund af brexit.

Ritzau
Slovakian Prime Minister Robert Fico gestures as he attends a joint news conference with the French President at the Elysee Palace in Paris Foto: Reuters/Stephane Mahe
Udland 1. juli 2016 06:01 - Opdateret 1. juli 2016 06:07

Slovakiet overtager fredag formandskabet for EU. Og det bliver en stor mundfuld for landet at sidde for bordenden de næste seks måneder.

Hvis Slovakiets regering havde forberedt en drejebog for sine prioriteter som formand for de 28 lande, så må det arbejde nu anses som spildt efter det uventede resultat af den britiske EU-afstemning i sidste uge.

Den forestående skilsmisse mellem Storbritannien og EU bliver stort set det eneste tema under Slovakiets formandskab. Det konstaterer slovakiske medier ifølge BBC.

- Det hele vil handle om brexit, forudser en kommentator i Slovak Spectator.

Det mener Most-Hid (Broen, red.), der er det mindste parti i Slovakiets koalitionsregering, også.

- Storbritanniens beslutning ændrer fuldstændig det slovakiske formandskab. Aldrig tidligere har et formandsland stået over for så hård en opgave, skriver partiet på Facebook.

Slovakiets premierminister, Robert Fico, har allerede foreslået, at der bliver holdt et uformelt topmøde i september i landets hovedstad, Bratislava.

Tanken er, at EU's regeringsledere skal drøfte unionens fremtid, skriver nyhedssitet euroaktiv.sk.

Fico vil tilstræbe, at deltagerne i sammenkomsten formulerer "en ny vision" for blokken, mens den forbereder sig på at sige farvel til briterne.

Fico tilhører den gruppe af EU-ledere, der betragter brexit som et advarselstegn, skriver euroaktiv.sk.

På et møde denne uge i Bruxelles sagde Fico således, at "enhver, som efter brexit forestiller sig, at vi bare kan tilbyde europæerne mere af det samme, begår en stor fejl".

Tirsdag rejste Slovakiets udenrigsminister, Miroslav Lajca, til London for at møde sin britiske kollega, Philip Hammond.

Lajca gav ifølge den slovakiske avis Pravda udtryk for, at Slovakiets erfaring med at håndtere en "skilsmisse" nu kan vise sig nyttig. Landet blev selvstændigt i 1993 efter at have været del af Tjekkoslovakiet.

Men under alle omstændigheder venter der Slovakiet en hård tjans. Det mener flere af landets medier.

- Formandskabet er allerede begyndt at hjemsøge Fico, skriver aktualne.sk ifølge BBC.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...