Britisk topboss står til bøde for angreb på whistleblower

Britiske myndigheder lægger op til bøde til chefen for banken Barclays, efter at han jagtede en whistleblower.

Barclays administrerende direktør, Jes Staley, står til at få en bøde, efter at han jagtede en whistleblower. Foto: Reuters/Peter Nicholls

Barclays administrerende direktør, Jes Staley, står til at få en bøde, efter at han jagtede en whistleblower. Foto: Reuters/Peter Nicholls

Den administrerende direktør for en af Storbritanniens største banker, Barclays, står til at få en bøde og et hak i bonussen.

Det sker, efter at de britiske myndigheder har undersøgt en sag, hvor han personligt jagtede en whistleblower i stedet for at lade bankens procedurer gå deres gang.

Det skriver banken selv, efter at myndighederne Financial Conduct Authority (FCA) og Prudential Regulation Authority (PRA) har afsluttet deres undersøgelse og sendt deres bud på konsekvenser til banken.

- FCA og PRA påstår, at Mr. Staleys handlinger i forhold til denne sag er et brud på reglerne, og begge har foreslået, at han betaler en finansiel bod, skriver Barclays i en pressemeddelelse.

Sagen handler om, at bankens administrerende direktør, Jes Staley, personligt blandede sig, da en whistleblower sendte breve til bankens bestyrelsen og ansvarlige i 2016.

Whistlebloweren advarede mod ansættelsen af Tim Main til en ledende post i banken. Advarslen var baseret på, hvordan Tim Main tidligere havde ageret i branchen og på hans karakter.

Tim Main og Jes Staley er dog tidligere kolleger og venner, fra de arbejdede sammen i den amerikanske investeringsbank JP Morgan.

I stedet for at lade sagen gå sin gang satte Jes Staley, der kom til Barclays i 2015, bankens sikkerhedsafdeling til at forsøge at afdække afsenderen af brevenes identitet.

Ifølge avisen The Guardian hyrede han også et amerikansk sikkerhedsfirma til at finde ud af, hvem den anonyme whistleblower var.

- En af vores kolleger var mål for et unfair personangreb via anonyme breve til bestyrelsen og direktører.

- Anklagerne var relateret til personlige sager fra for flere år siden. Og formålet var efter min mening at sværte personen til.

- I min trang til at beskytte vores kollega blev jeg for personligt involveret i sagen, har Jes Staley ifølge The Guardian skrevet i en mail til sine ansatte.

Banken og Jes Staley har nu tre uger til at gennemgå myndighedernes konklusioner og tage stilling til, om de vil acceptere de foreslåede sanktioner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.