Britisk valg dæmper ikke usikkerhed for vigtig dansk eksport

Storbritannien er storaftager af danske varer og tjenester. Valg mindsker ikke brexit-usikkerhed nu og her.

Danish Crown Foto: Scanpix/Claus Thorsted

Danish Crown Foto: Scanpix/Claus Thorsted

Ved torsdagens valg skal briterne ikke alene afgøre, hvem der skal lede landet, men også hvem der skal lede de forhandlinger, der skal sætte rammerne for Storbritanniens vej ud af EU - det såkaldte brexit.

Om en handelsaftale bliver en del af aftalen, er meget afgørende for danske virksomheders mulighed for at sælge varer og tjenester til Storbritannien.

Og usikkerheden for virksomhederne bliver ikke mindre, efter den sidste stemme er talt op torsdag. Det siger Ole Helmersen, der er lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britisk politik.

- Bundlinjen er i virkeligheden maksimal usikkerhed om, hvordan EU's 27 lande og Storbritannien får indrettet sig for eftertiden, og det vil der være et godt stykke tid fremover, siger han.

Ifølge cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea får det britiske valg ikke samme betydning for valuta- eller aktiekurser som efter briternes brexit-afstemning, hvor stemningen var dyster.

- Brexit betyder brexit, uanset hvem der kommer til. Der kan være nogle detaljer omkring aftalerne til forskel, men det ligger langt ude i fremtiden, siger cheføkonomen.

På den korte bane kan valgresultatet dog formentligt komme til udtryk i mindre udsving i kursen på det britiske pund.

Nordeas vurdering lyder, at en sejr til Labours leder, Jeremy Corbyn, vil give anledning til generelt større usikkerhed. Det kan svække det britiske pund.

Omvendt vil især en storsejr til den nuværende premierminister, konservative Theresa May, kunne styrke pundet.

Ifølge Ole Helmersen har de to fløje i britisk politik sagt meget lidt specifikt om, hvilke betingelser de går efter i forhandlingerne af en handelsaftale.

Labour har slået fast, at der skal forhandles en aftale på plads. Theresa May har sagt, at hun hellere vil forlade forhandlingerne end acceptere en dårlig aftale.

- Men mig bekendt har hun ikke sagt specifikt, hvad en god aftale betyder, siger Ole Helmersen.

I erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer følges den politiske situation i Storbritannien, som spiller en meget vigtig rolle for dansk eksport.

- Hvis det ikke bliver muligt at lave en handelsaftale med Storbritannien, så kan det blive meget alvorligt. Det er mange milliarder kroner og tusindvis af arbejdspladser, der kan forsvinde, siger cheføkonom Frank Øland.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.