Udland

Broderskabets Mursi vinder egyptisk valg

Hundredtusinder jubler på Tahrir-pladsen over, at Muslimsk Broderskabs kandidat Mohamed Mursi bliver præsident

Broderskabets Mursi vinder egyptisk valg

Kandidaten fra Det Muslimske Broderskab, Mohamed Mursi, er søndag erklæret som vinder af Egyptens første præsidentvalg, siden en folkelig opstand førte til fjernelsen af Hosni Mubarak sidste år.

I et opgør med den tidligere premierminister Ahmed Shafiq, som er tæt knyttet til militæret og Mubarak, fik den 61-årige Mursi 51,73 procent af stemmerne i anden valgrunde for en uge siden, oplyser valgkommissionen.

- Vinderen af Egyptens præsidentvalg den 16.-17. juni er Mohamed Mursi Eissa al-Ayat, siger lederen af valgkommissionen, Faruq Sultan.

Faruq Sultan sagde inden offentliggørelsen af valgresultatet, at valgkampen har polariseret nationen, og han advarer mod mistænksomhed og fjendtlighed mellem de politiske partier.

Iagttagere venter, at de store spændinger i det egyptiske samfund vil blive forstærket efter det historiske valg.

Store styrker af politi og soldater er udstationeret mange strategiske steder i Kairo, og militærhelikoptere overflyver byen.

Hundredtusinder af mennesker på Tahrir-pladsen og i Kairos gader brød ud i jubel, da valgresultatet blev kendt søndag eftermiddag, for mange havde udtrykt bekymring for, at Shafiq og militæret ville tilrane sig en snæver sejr.

Og det har øget frygten for, at hele sidste års revolution ville blive svækket. Shafiq havde ellers garanteret, at han også var interesseret i en bred regering.

Begge lejre har siden valget hævdet at have vundet, men nu slår valgkommissionen fast, at Mursi fik 13,2 millioner stemmer og Shafiq 12,3 millioner stemmer.

"Gud er størst" og "Ned med militæret", råbte mange demonstranter, mens de sang og affyrede fyrværkeri søndag eftermiddag.

Tusindvis af vrede egyptere har tilbragt flere døgn på Tahrirpladsen og protesteret mod militæret, der har svækket præsidentens beføjelser.

Valgdeltagelsen var på omkring 51,18 procent ved det første frie valg i landet, hvor over 50 millioner havde mulighed for at stemme.

/ritzau/AFP