Brødet på vægten

Kilopriserne på almindeligt franskbrød er meget forskellige

AALBORG: Denne artikel handler ikke om nordøstnepalisiske hyrdebrød, græske bjergbondebrød eller ukrainske ottekornsbrød. Ikke engang den moderigtige spelt, det go'e gamle grahamsmel eller bare det helt ordinære sigtemel sniger sig i skålen. Det drejer sig om det helt almindelige danske franskbrød, bagt på helt almindeligt hvedemel og uden tilsætning af kerner, nødder eller andet fyld. Højst kan der være tale om lidt birkes på toppen, da det almindelige franskbrød traditionelt fås i en firkantet udgave kaldet formfranskbrød samt en rund med birkes på. Ydermere skal det ikke handle om franskbrødenes ernæringsmæssige værdi eller om de smager godt eller ej. Her beskæftiger vi os kun med, hvor meget forbrugerne rent vægtmæssigt får for pengene. For nok er et franskbrød under de her opridsede omstændigheder et franskbrød, men der er stor forskel på, hvad der bæres hjem fra forskellige bagerbutikker. Eller rettere hvor meget, der bæres hjem. Til brug for undersøgelsen af franskbrødenes kilopris trak vi otte bagerbutkker op af hatten. Hertil føjede vi to supermarkeder, da mange forbrugere kombinerer indkøb af andre dagligvarer med et besøg i supermarkedets bagerafdeling. Franskbrødene blev alle indkøbt samme formiddag, og umiddelbart herefter vejet på redaktionens elektroniske brevvægt. Herefter blev prisen pr. kilo brød regnet ud. Testens billigste franskbrød er bagt hos bagermester Søren Abildgaard, superbrugsen på Vejgaard Torv. Han tager 24,96 kroner for et kilo franskbrød. Det dyreste brød til 33,81 kroner pr. kilo kom fra Fjordbageriet på Østerbro i Nørresundby, hvilket er en forskel på næsten ni kroner pr. kilo franskbrød. Den forskel kan der ifølge direktør i Bager- og Konditormestrenes Brancheforening Carsten Wickmann være mange gode grunde til. - For det første kan en stor bagerforretning, der køber otte tons mel hver fjortende dag få melet til en hel anden pris end den lille bager, der måske kun aftager to tons ad gangen. For det andet er der nogle bagere, der laver det hele i hånden, mens andre bruger maskiner til noget af arbejdet, og for det tredje spiller forretningens placering en rolle for priserne. Ligger butikken langt fra andre bagere er priserne typisk højere end hvis der er konkurrence lige i nabolaget, siger Carsten Wickmann. Han er ikke overrasket over, at en supermarkedsbager er vinderen af NORDJYSKES minitest. - Supermarkedernes bagere kan sælge brød billigere end selvstændige bagermestre fordi de kan hente pengene på andre varegrupper i forretningen - de kan så at sige hente det ind på gyngerne, som de sætter til på karusellerne, siger han. Den billigste bagermester hos superbrugsen i Vejgaard afviser, at han skulle sælge brød til dumpingpriser for så at få dækket sit underskud ind vis superbrugsens fællesregnskab. - Jeg har tidligere været selvstændig, og bagerafdelingen i superbrugsen drives som en selvstændig forretning, siger Søren Abildgaard. Han medgiver dog, at et halvdårligt resultat i brugsens bagerafdeling kan afbødes af en hjælpende hånd fra Coop Danmark. - I den situation må mange selvstændige bagermestre en tur ned i bankens udlånsafdeling, og der er jeg i en anden situation. Men jeg har aldrig underskud, siger Søren Abildgaard. Testens højeste kilopris på franskbrød skyldes ifølge bagermester Henrik Hansen fra Fjordbageriet i Nørresundby en smutter. Hans franskbrød var med sine 488 gram testens letteste, og den lave vægt har stor betydnig for kiloprisen. - Det må have været en smutter. Vores frankbrød skal veje 550 gram efter bagningen, og dejen vejes af i bageriet på elektronisk vægt, forklarer han. I skemaet andetsteds på siden kan alle ti bageriers testresultater studeres.