Brødre får 14 års fængsel for brutalt drab i Nordskoven

Phillip Johansen blev i skov udsat for en smertefuld mishandling, da hans venner ville give ham "lærestreg".

To brødre overfaldt og mishandlede en nat i juni deres kammerat Phillip Johansen, fordi han skulle have "en lærestreg". Tirsdag er de i Retten på Bornholm blevet dømt for drab.

To brødre overfaldt og mishandlede en nat i juni deres kammerat Phillip Johansen, fordi han skulle have "en lærestreg". Tirsdag er de i Retten på Bornholm blevet dømt for drab.

RØNNE:Brødrene Magnus og Mads Møller får 14 års fængsel for drab, da de en nat i juni tævede deres 28-årige kammerat Phillip Johansen ihjel i Nordskoven på Bornholm.

Det har et nævningeting i Retten på Bornholm tirsdag afgjort i sagen, der har tiltrukket mange journalister langvejs fra.

Brødrene har straks anket dommen til landsretten i håbet om at blive frifundet for drab og kun dømt for vold med døden til følge, der straffes mildere.

23-årige Magnus Møller og 26-årige Mads Møller har begge erkendt, at de tog med Phillip Johansen ud i skoven, fordi de ville give ham "en lærestreg".

Det var ikke meningen, at han skulle dø, har de sagt. Men nævningene og dommerne var enige om, at de skulle dømmes for drab og ikke vold med døden til følge.

I mindst 15-20 minutter udsatte de Phillip Johansen for særdeles kraftfuld, mangeartet og brutal vold, som kan karakteriseres som mishandling.

Det enige nævningeting har i strafudmålingen lagt vægt på afstumpetheden i mishandlingen.

Phillip Johansen fik 39 læsioner, og vicestatsobducent Christina Jacobsen har fortalt, at hun ikke har set så slemme skader før. Skaderne har bragt den 28-årige i en "svær smertepåvirket tilstand".

De to brødre har i retten forklaret, at deres mor fortalte, at Phillip Johansen havde forgrebet sig på hende. Derfor tog de 22. juni sent om aftenen med kammeraten ud i Nordskoven på en shelterplads, hvor de drak alkohol.

På et tidspunkt kørte de på tanken efter mere, og da de vendte tilbage overfaldt de Phillip Johansen. Han blev væltet ned på jorden, og ifølge anklageskriftet fik han sat et knæ mod sin hals.

Han blev også tævet med en granrafte, stukket, slået med en flaske, slået med brandvarme ildragere og trampet i hovedet og skridtet med træsko.

Undervejs holdt de flere pauser, hvor de drak øl, mens Phillip Johansen forekom bevidstløs. Når han kom til sig selv - blandt andet ved at de sparkede til ham - genoptog de volden.

Efterfølgende efterlod de ham i skoven, og da Phillip Johansen blev fundet livløs dagen efter, blev han efter genoplivningsforsøg erklæret død.

Retten har i afgørelsen lagt vægt på, at brødrene efterlod Phillip Johansen i en hjælpeløs tilstand om natten, og de måtte finde det overvejende sandsynligt, at han ville dø.

- De måtte antage, at han først ville blive fundet om dagen, siger dommer Henrik Engell Rhod.

Efter drabet blev der på sociale medier spekuleret i, om der var et racistisk motiv, fordi Phillip Johansen er dansk-tanzaniansk. Det har ført til en massiv mediedækning, hvor selv New York Times har dækket sagen.

Men anklageren har afvist, at det kan bevises og i stedet peget på det personlige motiv.

Alligevel vil Black Lives Matter Danmark tirsdag eftermiddag demonstrere mod racisme på torvet foran retten i Rønne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.