Brødre som iværksættere
To brødre er opflasket med iværksætteri, og de har succes med deres ideer

Lasse Thomsen og Anders Skotlander kigger på hjemmesiden Industri-tilbud.dk.Foto: Ole Torp Ole Torp
HJALLERUP:- Det er erhvervslivet, som skal redde Danmark, sagde den kendte erhvervsmand Asger Aamund i sit foredrag på et møde i Klokkerholm Erhvervsforening i november. Senere i foredraget fremhævede han, at det meget vigtige iværksætteri har trange kår i disse år: - Iværksætteriet er gået i stå, for iværksættere kan ikke låne penge til at starte for.
Men heldigvis er der undtagelser fra dette generelle billede, og en af disse er beretningen om de to brødre fra Hjallerup, Anders Skotlander og Lasse Thomsen. De har begge to startet deres egen virksomhed med baser i henholdsvis Hjallerup og Aalborg.
De har det ikke fra fremmede. De er vokset op i en iværksætterfamilie, hvor deres far, Finn Skotlander Thomsen, sammen med sin bror, Orla Mosevang, startede og drev fabrikken Hosta i Hjallerup, som i dag har omkring 50 ansatte. Finn Skotlander Thomsen var med i Hosta indtil 1997, hvorefter han drev en chipsfabrik i Taars, indtil han i 2010 gik på pension.
En sund forretning
Trods de fælles gener fra deres fædrende ophav, er de to brødre meget forskellige. De har da også tacklet det at blive selvstændig på vidt forskellige måder.
- På en måde er det faktisk nemmere at springe ud i at blive iværksætter, end det er at gå den slagne vej og først blive uddannet indenfor sit fag. Jeg har altid været meget optaget af at lave film. Faktisk begyndte jeg allerede i 4. klasse på Hjallerup Skole sammen med et par kammerater med at lave en film, og senere blev det lidt mere avanceret, siger Anders Skotlander.
Efter gymnasiet sprang Anders Skotlander ud i det og blev selvstændig med selskabet Oscar Film, som først var otte år i Hjallerup, og som de sidste syv år har været i Aalborg. Der er i dag 10 faste medarbejdere, og trods skrap konkurrence i et svært marked for reklamefilm og tv-spots har firmaet været i stand til at køre en sund forretning med et årligt overskud på en halv million kr.
- Hvis jeg skulle have gået den slagne vej og uddannet mig på Filminstituttet, ville det have taget et sted mellem fem og syv år, før jeg kunne komme i gang selv. Det har jeg ikke tålmodighed til at vente på. Så for mig var det faktisk nemmere at springe ud i det. Men jeg forstår godt de unge, som specielt i disse tider er meget betænkelige ved at gøre, som jeg gjorde, siger Anders Skotlander.
En barsk start
Modsat sin bror gik Lasse den slagne vej og kom efter 10. klasse i lære som maskinarbejder. I 1996 blev han færdig som konstruktør og blev ansat i et firma, som lavede robotteknologi. Der var han i fire år, inden han blev ansat i virksomheden Migatronic, som beskæftiger sig med automatisering af produktioner med robotter. Han startede som projektleder, men opdagede efterhånden, at det ville være godt at kombinere teknisk indsigt med salg, og det endte med, at han blev salgschef med ansvar for flere lande.
- Så var det, at jeg spekulerede på at realisere min drøm om at blive selvstændig. Det var en hård beslutning, som jeg først tog efter samråd med min familie. Det var en barsk start. De første fem måneder var der overhovedet ingen kunder, selvom jeg kørte 70.000 km og besøgte et utal af virksomheder. Men efter sommerferien begyndte ordrerne at komme, og fra det tidspunkt er det gået opad med firmaet. Jeg har lært, at uden de første 15 år ude i erhvervslivet var det slet ikke gået på egen hånd, siger Lasse Thomsen.
- Jeg har altid drømt om at blive selvstændig, lige fra da jeg havde en bod på Hjallerup Marked og solgte flusefangere. Jeg sad også tit oppe i fabrikslokalet hos Hosta ved maskinerne. Så der er mine to interesser: Det tekniske og det at sælge, tilføjer han.
Lasses virksomhed, LT Automation, tilbyder virksomheder indenfor dansk industri automatiseringsprocesser og robotteknologi. Firmaet har opnået en omsætning, hvor resultatet pudsigt nok er af cirka samme størrelse som Anders Skotlanders Oscar Film, nemlig en halv million kr.
Selv om de to brødre har succes på hver sit område, er de gået sammen i et nyt fælles projekt.
- Økonomiske resultater er vigtige for at kunne skabe vækst, men det allervigtigste er at have det sjovt og skabe netværk på kryds og tværs af regioner og brancher, siger begge brødre.
Det er netop baggrunden for deres nyeste projekt, Industri-tilbud.dk, som de har udviklet sammen. Det er faktisk "blot" en hjemmeside på nettet, hvor man kan formidle tilbud i industrien. Her kan f.eks. indkøbere i danske industrivirksomheder indsende forespørgsler og modtage tre gratis og uforpligtende tilbud fra tre kvalitetsstemplede leverandører, som de nødvendigvis ikke kendte i forvejen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.