Brønderslev på jagt efter varmt vand

Vil ligesom Hjørring gerne fylde fjernvarmenettet op med varme fra undergrunden

Brønderslev Fjernvarme håber at kunne varme med varmt vand fra undergrunden. Arkivfoto Henrik Louis

Brønderslev Fjernvarme håber at kunne varme med varmt vand fra undergrunden. Arkivfoto Henrik Louis

BRØNDERSLEV: Brønderslev vil også med på geotermi-bølgen, oplyser P4 Nordjylland.
I lighed flere andre varmeværker er Brønderslevs varmeværk interesseret i at udnytte geotermi, varmt vand fra jordens dyb, til at lave CO2-fri fjernvarme med stor forsyningssikkerhed.

Håbet er at skaffe byens 4.200 fjernvarmebrugere billig og fossilfri fjernvarme i fremtiden.

Så mandag mødes bestyrelsen for at sende en ansøgning til Energistyrelsen om at lave de indledende undersøgelser.

Lektor Poul Alberg Østergaard fra Aalborg Universitet forsker i energiplanlægning. Ifølge ham er der god fornuft i de lokale planer om geotermi.

- Hvis vi kigger på Danmarks ambitioner om at blive 100 procent dækket af vedvarende energi, så er geotermien et potentiale ved siden af vindkraft og biomasse. Desuden passer det godt med, at vi har fjernvarmenet i alle de større byer, siger han.

For nylig er Hjørring gået i gang med at lave seismiske målinger i undergrunden. Men faktisk tyder de geologiske kort på, at der er endnu mere varmt vand i undergrunden under Brønderslev.

- Der ser ud til at være en større badekar med vand, som vi kunne hive varme op fra, siger Anni Schjønning, direktør for Brønderslev Forsyning.

Geotermi er en god idé af to grunde, dels at skaffe forbrugerne billigere varme, dels at blive fossilfri, fremhæver hun.

Brønderslev Fjernvarme fyrer i dag med 90 procent naturgas og ti procent biogas, og varmen koster 15.000 kroner årligt i snit for et almindeligt parcelhus.

Anni Schjønning støtter ønsket om en statslig garantiordning for lokale varmeværker, som gerne vil etablere geotermi-anlæg, fordi anlægsinvesteringen er så stor. Til gengæld er driften meget billig, når anlægget først er etableret.

Dette ønske vil den danske fjernvarmebranche fremføre, når den mødes med klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard (R) den 11. september.

I Thisted, som i mange år har haft geotermi-fjernvarme, er varmeprisen i snit 8000 kroner om året.

Lektor Poul Alberg Østergaard synes, ideen om en garantiordning er fornuftig - og staten profiterer også, hvis den hjælper med at fjerne den økonomiske usikkerhed.- Så kan vi spare på vore naturgasressourcer, og hvad vi ellers ville bruge af energikilder, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Topchef stopper omgående på stor nordjysk arbejdsplads
Luk