Blikket skal rettes mere på demens

Kendskabet til sygdommen skal udbredes

Esben Heine
Anne-Cathrine Kvist Visborg skal være med til at udbrede projektet i Brønderslev Kommune. Foto: Torben Hansen
Dronninglund 14. februar 2018 15:27

BRØNDERSLEV/DRONNINGLUND: Brønderslev Kommune skal være mere demensvenlig, og der skal ske en større synliggørelse af demens-sygdomme.

Brønderslev er én af syv danske kommuner, der er en del af et projekt med Alzheimerforeningen i Danmark om et projekt, hvor formålet er at udbrede kendskabet til demens, uddanne demensveninstruktører samt at hverve demensvenner.

Det er kvalitetskoordinator Anne-Cathrine Kvist Visborg, der står i spidsen for projektet i Brønderslev, der kører i et år. Hun har netop været til et opstartsmøde i København, hvor projektet blev skudt i gang, og nu skal det så udbredes i blandt andet Brønderslev Kommune. Anne-Cathrine Kvist Visborg er projektleder i Brønderslev Kommune.

I Brønderslev Kommune skal der uddannes 20-25 demensveninstruktører, og målet er at nå op på 750 demensvenner, hvor der i dag er 280.

Demensveninstruktørerne skal være med til at udbrede kendskabet til demens i kommunen. Der udover skal demensveninstuktørerne være med til at nedbryde tabuer omkring demens og fremadrettet opfordre andre - venner, familie, kollegaer og borgere - til at blive demensvenner.

- Både det at være demensveninstruktør og demensven er en frivillig opgave og kræver ingen særlig viden om demens, men begge parter klædes godt på.

- Erfaringerne er, at der er mange, der har meget ringe kendskab til demenssygdomme. Og det er det, der skal gøres noget ved.

- Kendskabet til demenssygdomme skal bredes ud til lokalbefolkningen. Vi håber, at mange melder sig som demensvenner.

- En undersøgelse viser, at 81 procent af befolkningen ikke ved, at demens er en dødelig sygdom, der nedbringer hjernecellerne.

På landsplan er der godt 53.000 demensvenner, og målet er at nå op på 100.000 i år.

Alzheimerforeningen, der har opfundet projektet, sørger for materiale til kurser og meget mere.

- De kommende demensveninstruktører skal på et éndags-kursus.

I september er det planen at markere den internationale alzheimerdag lokalt.

Borgere, der er interesseret i at være demensvenner eller instruktører kan kontakte Anne-Cathrine Kvist Visborg på mailadressen anne-cathrine.kvist.visborg@99454545.dk

33-årige Anne-Cathrine Kvist Visborg, der står bag projektet, er oprindeligt uddannet sygeplejerske og har været på Aalborg Universitetshospital, men tog i 2013 en diplomuddannelse som leder. Hun opnåede blandt andet karakteren 12 i faget "organisation og proces".

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...