Advarsel: Dyr kan være forgiftet med nervegift

Ukendte gerningsmænd har udlagt fisk indeholdende den ekstremt farlige nervegift, carbofouran, ved en sø i den nordlige del af Store Vildmose ved Brønderslev

Genrefoto: Henrik Bo

Genrefoto: Henrik Bo

STORE VILDMOSE: Miljøstyrelsen advarer om, at ukendte gerningsmænd har udlagt fisk indeholdende den ekstremt farlige nervegift, carbofouran, ved en sø i den nordlige del af Store Vildmose ved Brønderslev.

Det meddeler Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen kan ikke udelukke, at giften kan have ramt ænder og andre vandfugle og fisk i området. Fødevarestyrelsen advarer derfor om, at det er særdeles farligt at spise fisk og ænder fra området.

Giften er ulovlig og brugen af carbofouran har været forbudt i hele EU siden 2008. Miljøstyrelsen vurderer, at giften kan være udlagt for at bekæmpe fredede rovdyr som rovfugle og oddere.

I kontakt med politiet

Det er Birkelse Hovedgaard, som har politianmeldt fund af forgiftede fisk på godsets udlejede jagtarealer i Brønderslev Kommune.

Forgiftningen er antagelig sket med det formål at forgifte rovdyr af mårfamilien eller områdets fredede rovfugle.

Birkelse Hovedgaard besigtigede torsdag findestedet sammen med repræsentanter fra Brønderslev Kommune, Naturstyrelsen og Naturstyrelsens vildtkonsulent. Godsets advokat har endvidere været i kontant med politiet.

Måske forurenet vand

Birkelse Hovedgaard har sammen med arealernes jagtlejere truffet beslutning om, at al jagt på arealet indtil videre suspenderes.

- Vi er stærkt chokerede over fundet. Det er totalt uacceptabelt, hvorfor vi umiddelbart efter underretningen af fundets karakter, traf beslutning om at foretage en politianmeldelse. Vi vil til bunds i dette her, hvilket også er baggrunden for, at vi straks har taget opfølgende kontakt til Naturstyrelsen, siger godsejer Jørgen Skeel i en pressemeddelelse.

- Det kan ikke udelukkes, at forgiftning af fiskene har forurenet vand i området. Dette skal vi nu have afklaret i samarbejde med myndighederne. Dette må vi naturligvis have stærk fokus på at få afklaret, hvem der har foretaget denne kritisable handling, tilføjer han,

Anmeldt til politiet

Miljøstyrelsen oplyser, at ænder, der nedlægges på jagt i området mellem Vestbjerg, Brønderslev, Løkken og Pandrup skal af forsigtighedshensyn, destrueres og kun håndteres med nitril-handsker.

Man bør ikke bruge jagthunde til at opsamle ænder nedlagt på jagt i området, oplyser Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen fandt de døde fisk i forbindelse med overvågning af vandmiljøet i området. Da man havde mistanke om forgiftning, indsamlede man prøver, som laboratoriet Analytech i Nørresundby efterfølgende har analyseret.

Miljøstyrelsen har taget yderligere vandprøver for at undersøge området for yderligere tegn på gift. Sagen er endvidere anmeldt til politiet.

Jagtsæsonen for ænder og andre vandfugle begynder i dag fredag 1. september.

Forløbet ved Birkelse Hovedgaard

  • 29.08. kl. 15.08 underrettes Birkelse Hovedgaard om fund af forgiftede fisk i den nordlige del af Store Vildmose i Brønderslev Kommune. Brønderslev Kommune anmoder om oplysning om jægere i området.
  • 29.08. kl. 16.19 fremsendes oplysninger om områdets jægere til Brønderslev Kommune.
  • 30.08.2017 om morgenen giver Birkelse Hovedgaard en mundtlig orientering om fundet. Senere på morgenen identificeres, at der er tale om en ulovlig plantegift og dermed en bevidst handling. Efter indhentelse af supplerende oplysninger træffes der i samarbejde med Birkelse Hovedgaards advokat om eftermiddagen beslutning om politianmeldelse af fundet.
  • 31.08. Politianmeldelse foretages. Birkelse Hovedgaards første kontakt til Naturstyrelsen etableres og området, hvor de forgiftede fisk er fundet bliver besigtiget af repræsentanter fra Naturstyrelsen, Brønderslev Kommune, Birkelse Hovedgaard og den lokale vildtkonsulent. Birkelse Hovedgaard indgår en frivillig aftale med områdets jægere om, at al jagt i området øjeblikkelig indstilles. Politiet underrettes herom.
  • 01.09.2017 Der er iværksat analyse af om forgiftning af fisk har forurenet vandområderne. Resultatet af prøverne afventes.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.