Brønderslev

Politikere vil have pengebeslutninger frem i lyset

Flere udvalg vil have åbne sparekataloger tilbage og ønsker mere inddragelse af folk, når der skal lægges budget for kommunen

Et stort pengepuslespil finder sted hvert år. Nogle af udvalgene ønsker, at der skal være mere dialog og åbenhed omkring besparelserne i år. Arkivfoto: Torben Hansen

Et stort pengepuslespil finder sted hvert år. Nogle af udvalgene ønsker, at der skal være mere dialog og åbenhed omkring besparelserne i år. Arkivfoto: Torben Hansen

BRØNDERSLEV:Hvert år fordeler byrådet den økonomiske kage, og de senere år har der været sparekager af større eller mindre heftighed på menuen. Sidste år havde man som noget nyt droppet de åbne sparekataloger og besluttede sig i stedet en generel spareprocent på 0,8 pct. som fagudvalgene med tilhørende forvaltninger måtte finde.

Men i år er der flere udvalg, der ønsker en større åbenhed og dialog omkring, hvad besparelserne egentlig kommer til at medføre.

Børne- og skoleudvalget foreslår en ny måde at gå til sagen på. De synes, man skal starte det hele i byrådet og drøfte det hele i samlet flok, når økonomiudvalget har meldt ud, hvordan det økonomiske land ser ud til at ligge, og hvad der skal spares.

- Så kan partierne være med. Vi synes, vi er ved at være nået dertil, hvor alt gør ondt, og nogle gange er det snævert kun at kigge på sit eget område, mener udvalgsformand Lone Birkmose Lex (V).

Fik frarøvet dialog

Udvalget ønsker også, at de berørte borgere bliver inddraget noget mere.

- Vi synes, at vi sidste gang lidt blev frarøvet dialogen med borgerne. Vi var egentlig positive over, at man ikke skulle lave en stor afdækning på fire procent, som man slet ikke skal finde, siger Lone Birkmose Lex med henvisning til, at sparekatalogerne har haft tradition for at være meget større, end der var brug for, og har været fyldt med gengangere af forslag, som politikerne år efter år alligevel ikke har været interesseret i.

- Det er også et udtryk for, at der er svært at finde på. Vi vil rigtigt gerne have noget mere borgerinddragelse, siger hun og peger på, at fx skoler ved hvad der er indgribende spareforslag på skoleområdet.

- Dem, der er truede, ved, hvad der gør mindst ondt.

Udvalget ønsker desuden også mere åbenhed, når der forhandles på budgetseminar, som er sidste led i processen, hvor hele byrådet rejser væk et par dage og lægger de økonomiske brikker på plads.

Savner borgermøder

Social- og sundhedsudvalget har også drøftet emnet - alle fagudvalg har haft det på dagsordenen for nylig.

- Når nu man har lavet det på den her måde, så er der svært at sige præcist hvad konsekvensen er af enkelte forslag, før vi faktisk er helt fremme og skal vedtage budgettet, mener udvalgsformand Martin Bech (V).

Udvalget ønsker mere medarbejderindflydelse og en dækkende beskrivelse af spareforslagene

- Det gør det lidt nemmere både for os og vores medarbejdere forstået på den måde, at det er nemmere at danne overblik over, hvad konsekvenserne er af de beslutninger, man træffer, siger Martin Bech, der samtidig peger på, at det er en balance.

- Vi vil også gerne undgå at stå i en situation, hvor vi får beskrevet en masse ting, der aldrig har gang på jord ligegodt, og som skaber en masse unødig bekymring.

Social- og sundhedsudvalget vil også gerne have tidligere års borgermøder om budgetterne tilbage.

- Der er heller ikke holdt borgermøder i 2017, som vi faktisk har gjort i 2015 og 2016. Det ser vi gerne i udvalget, at man gør denne gang, siger Martin Bech.

Samlet set mener udvalget dog, at processen var bedre end sidste år.

Ikke til at gennemskue

Også ældreomsorgsudvalget mener, at der skal være større åbenhed omkring budgetprocessen. Udvalgsformand Ole Jespersgaard (S) mener, at det ville være godt med et sparekatalog, så der kan sættes bedre fokus på mulige besparelser.

- Offentligheden kan så få indblik i, hvor der skal spares, og kan ytre sig. På den måde tingene sker nu, er det ikke til at gennemskue hverken for vi politikere og heller ikke for borgerne, der dermed holdes uden for mulighed for at blive hørt.

- Godt nok undgår man "larm" forud for beslutningerne, men så kommer "larmen", når beslutningerne skal føres ud i livet. Jeg mener, at det er bedre, at man tager debatten inden politikerne fører beslutningerne ud i livet, siger han.

Fritids- og kulturudvalget noterer sig i referatet fra deres møde, at processen kan optimeres med hensyn til borgerinddragelse og medarbejderindflydelse - men dog er bedre end tidligere år.

De øvrige udvalg har ikke noteret ønsker om at ændre på tingene.

Økonomiudvalget har emnet på dagsordenen på deres møde i morgen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.