Skal der ekstra knald på vejfesten?: Lokalt laug sigter efter kanon-aftale med Nationalmuseet

Lokalt kanonlaug kan måske snart hente et par gamle kanoner, så man fremover kan salutere historisk korrekt ved festlige lejligheder

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

OPDATERET med politikernes beslutning i bunden af artiklen.

ASAA:Der er oprustning på vej til Asaa i form af to kanoner - men det bør hverken få svensken til at ryste i buksen eller Brønderslev Kommune til at frygte løsrivelses-planer mod øst.

Asaa Kanonlaug, hvis medlemmer gerne indrømmer, at de har krudt i blodet, har således været i dialog med Nationalmuseet for at høre, om man kunne få fingre i et par af museets gamle kanoner.

- Vi har kun en enkelt kanon selv, men for at udføre en rigtig salutering, skal man affyre tre skud lige efter hinanden, fortæller formanden for kanonlauget, Christian Sonne Schmidt.

Nationalmuseet har vist sig mere end samarbejdsvillig: Her er man villig til at sende et par kanoner til Vendsyssel fra sin store samling. Dog låner man ikke ud til foreninger, så det kræver, at Brønderslev Kommune formelt låner kanonerne, der så skal lånes videre til kanonlauget.

Foto: Asaa Kanonlaug

Foto: Asaa Kanonlaug

Den kanon, som lauget i øjeblikket er i besiddelse af, stammer fra et gammelt, svensk krigsskib, og ejes af et af laugets medlemmer.

- Vi kunne bare have købt et par nye kanoner, men vi går meget op i, at de har patina og en historie. Så kan folk komme over at røre lidt ved kanonen og få lidt historie, når vi har saluteret, siger formanden for lauget, der er uddannet fyrværker og sprængningsleder.

Lauget har optrådt med sin enlige kanon ved festlige lejligheder i både Asaa og Dronninglund.

- Hvis vi får to kanoner mere, så kan det jo give vejfesten, den runde fødselsdag eller Open by Night det sidste pift, som formanden siger.

Foto: Asaa Kanonlaug

Foto: Asaa Kanonlaug

Når der skal optrædes med den gamle kanon, så er der naturligvis ikke kanonkugler indblandet. Men våde aviser eller melposer stoppes i løbet og simulerer en kugle, hvilket er med til at holde krudtet tilbage - og dermed bliver braget større.

Det er Christian Sonne Schmidt, der altid sørger for indhente de rette tilladelser og sørge for, at sikkerheden er i orden, når der affyres.

OPDATERING: Torsdag eftermiddag behandlede fritids- og kulturudvalget sagen - og her har man besluttet at indgå aftale om at få overdraget to kanoner af Nationalmuseet, som efterfølgende udlånes til Asaa Kanonlaug. Udgiften til fragt og overdragelse betales af kulturpuljen. Vedligeholdelsen af kanonerne påhviler Asaa Kanonlaug, lyder beslutningen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden