Specialklasser på en ny måde på vej - Heldagsskolen lukkes

Klokkerholm Skole bliver stedet, der skal have et specialcenter i skoledistrikt Hjallerup. Arkivfoto: Hans Ravn

Klokkerholm Skole bliver stedet, der skal have et specialcenter i skoledistrikt Hjallerup. Arkivfoto: Hans Ravn

Der er forandringer i udsigt for de børn, der går i specialklasser i Brønderslev Kommune. Heldagsskolen i Ø. Hjermitslev lukker, og der bliver et specialcenter på Hedegårdsskolen i Brønderslev i stedet.

Samtidig har børne- og skoleudvalget nu besluttet, at man vil se på muligheden for at udvide med 8. og 9. klasse - Heldagsskolen går kun til 7. klasse.

Og så er det besluttet, at et specialcenter i Hjallerup skoledistrikt skal ligge på Klokkerholm Skole.

- Skulle det ligge i Hjallerup, skulle man bygge nyt. I Klokkerholm bygger man om, og specialcentret bliver koblet ind i skolen, fortæller formand for børne- og skoleudvalget, Lone Birkmose Lex (V).

I dag har Klokkerholm Skole K-klasser, som holder til i barakker.

Børne- og skoleudvalget har med deres beslutning peget på en retning og en struktur for området, hvor der bliver et specialcenter i hvert af de fire skoledistrikter. Desuden har de besluttet, at hver enkelt skole skal have et kompetencecenter - her kan børn, der har brug for ekstra støtte, få hjælp lokalt og samtidig være tæt på de almene klasser.

- Vi får koblet specialområdet mere sammen med almenområdet. Kan man nu lære at bruge hinanden rigtigt både i almenområdet og specialområdet og knytte bånd og bruge hinandens kompetencer, så har man måske mulighed for at hjælpe det enkelte barn bedre i stedet for, at det ender med, at man flytter rundt på dem, og de bliver hevet ud af alt, og så får man den taxakørsel, fortæller Lone Birkmose Lex.

Hun peger på, at det er godt, hvis børnene kan blive i nærmiljøet nær klassekammeraterne, hvis der er mulighed for det.

- Men nogle skal have et meget specialiseret tilbud, siger hun.

Altså kan barnet få hjælp lokalt på sin egen skole i et kompetencecenter, hvis det rækker - og ellers er der de fire specialcentre i kommunen.

Diagnoser skal ikke styre

Baggrunden for at lave om på området har udspring i flere ting - herunder transporttid for børnene.

- Det vi har nu er bygget op på, at vi har bestemte tilbud bestemte steder, og børnene bliver visiteret, og så kører man dem frem og tilbage. Vi er egentlig ikke interesseret i, at det er diagnoser, der bestemmer, men mere hvad det enkelte barn har behov for, forklarer Lone Birkmose Lex.

I dag er der fx ADHD-klasser, og her peger hun på, at der godt kan være forskellige diagnoser, men at man skal se på barnets behov.

- Det er lidt for at gøre op med det. Diagnosebørn kan også blive fanget i kasser. Vi skal hjælpe de børn, der har behov, men det er vigtigt, at de ikke bliver stigmatiseret, fordi de har diagnoser, mener udvalgsformanden.

Alt i alt skulle det gerne give bedre forhold for børnene med den nye organisering.

- Det er helt sikkert en fordel, at man så vidt muligt er i sit distrikt. Man kommer tættere på, og man kan blive i fritidstilbud. Man ser tit, at børn også går i fritidstilbud, hvor de går i skole, og har relationer der, siger Lone Birkmose Lex.

Flere parter har givet høringssvar - overvejende positive, men samtidig peger en del på, at man skal være opmærksom på økonomien i det.

- Det er ikke en spareøvelse, men der kan godt være behov for at investere. Det skal de nye udvalg kigge på, siger Lone Birkmose Lex.

Tidsplanen i omlægningen er, at de nye tider skal begynde til skoleåret 2023/2024.

Byrådet skal behandle planen og tage endelig stilling til det.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.